Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

2
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

PORT W HIRTSHALS. PROSZE O POMOC! - Norwegia

Czytali temat:
(894 niezalogowanych)
26 Postów
Patryk xxxxx
(inviduality)
Wiking
Witam za 3 tygodnie wyruszam do Bergen autem, przez port w Hirtshals. Mam prośbę i kilka pytań, czy mógłby ktoś z forumowiczów napisać jakieś wskazówki dotyczące promu z Hirtshals do Bergen? Jakieś wskazówki dotarcia do portu, we właściwe miejsce. Gdzie sie odprawić (słyszałem że trzeba wstawić sie w jakimś biurze z voucherem) itp... Nie chcę być zielony w tym temacie bo to moja pierwsza podróż do portu w Hirtshals... Podróż rozpoczyna sie w Poznaniu. Może jakieś sugestie, porady... Chętnie posłucham. Czy te 19 godzin na promie to jest cały czas rejs, czy prom zatrzymuje sie w Stavanger i czy trzeba w tym momencie zejść do samochodu gdy jest w Stavanger?? Wiem że może to być dziwne albo śmieszne ale zależy mi na konkretnych wskazówkach... Podróżuję w pojedynkę, zmęczenie może zakłócać koncentracje więc wolałbym wiedzieć konkrety aby nie przeoczyć i nie stracić biletu... Co mogę przewozić, ile mogę, co mogę zabrać na pokład w czasie rejsu i czy podczas waszego rejsu (mając fotel lotniczy) idzie wygodnie sie rozłożyć w jakimś kąciku i sie przespać... No i czy jest bezpiecznie na promie... Wiem że głuio zrobiłem nie biorąc kajuty... ale ograniczenia finansowe... sami wiecie jak jest... Podróż najtańszym kosztem Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź! Proszę o wyrozumiałość, nie kazdy w tych sprawach jest od razu zorientowany... Dziękuję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
ulv tez ulv
(ulv7dwa)
Nowicjusz
hirtshals:

jedz wg gps jesli nie masz, wg mapy i drogowskazow
na ulicy dojazdowej przed samymi dokami jest skrzyzowanie z sygnalizacja swietlna, za swiatlami zjedz prawym zjazdem na wiadukt (NIE jedz prosto pod wiadukt) , wjedz w lewo na wiadukt i z wiaduktu zjezdz w prawo, jakies 100-200 m i znowu w prawo, zobaczysz wysoki budynek, pod nim jest dosyc duzy parking, w budynku na pietrze - pierwszym lub drugim nie pamietam - kupisz bilet

po czym wracasz ta sama droga az do skrzyzowania ze swiatlami, na nim skrec w lewo pod hotel i dopiero tam zawroc ... i z powrotem na swiatlach w prawo ale tym razem juz jedziesz prosto pod wiadukt - i jestes przed promem

na krzyzowce nie zawracaj - jest zakaz i lubia tam podobno wlepic mandat nawet i w godzinach nocnych, przynajmniej tak mowia Dunczycy

generalnie wszystko to jest easy, zadna tam wielka podroz, nie strasz sie sam niepotrzebnie

czy prom do Bergen zatrzymuje sie w Stavanger nie wiem, sprawdz w necie www.directferries.no/hirtshals_bergen_ferge.htm

co mozna przewozic, co nie ... ech, znajdziesz na ten temat duzo na forum, poszukaj, cholera wie o co ci chodzi... mozesz np. przewiezc sobie liscie herbaty ale innych listkow, tez dosyc znanych, raczej juz nie polecalbym
na promie jest tak bezpiecznie jak sobie sam wybierzesz ... czyli jesli nie potraktujesz sie przesadna iloscia trunkow i nie bedziesz zaczepial nikogo, jesli nie polozysz sobie przed zasnieciem w tym foteliku portfelu na brzuchu itd. itp. ... no to jest bezpiecznie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Patryk xxxxx
(inviduality)
Wiking
Dzięki bardzo za podpowiedź, bilecik już mam, kupiłem w Poznaniu także mam nadzieje że wszystko jest dobrze oznakowane i wystarczy podjechać pod prom , wjechać i delektować się samą podróżą Pozdrawiam serdecznie!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok