Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Rodzić w Norwegii-Jak to jest...? - Norwegia

Czytali temat:
Madziaxxx (10718 niezalogowanych)
50 Postów
Alicja W
(Alicja)
Nowicjusz
Mam wiele pytań dotyczących rodzenia w Norwegii..
Piszcie czy warto czy nie,co 3ba zrobić aby tutaj rodzić jakie ma się z tego korzyści,a jakie nie(bo może i takie są)..
Jak jest z wizytami kontrolnymi u lekarzy,czy dostaje się tłumaczy,dodatki i jakie jeśli mąż pracuje legalnie itd
Jak to jest z papierami dla dziecka i ile się jakby co to czeka(akt urodzenia,paszport,nr pesel-u)
Z góry dziękuje za wszelkie informacje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mefistofeles)
Wiking
Idziesz tutaj do lekarza pierwszeo kontaktu, ciezarna zajmuje sie internista i polozna, jesli cos jest nie tak z badaniami to odsylaja do specjalisty, usg robia zazwyczaj jedno w polowie ciazy. Bywa i tak ze kobieta ani razu nie jest u ginekologa. Lepiej bedzie jesli urodzisz tutaj, jesli pracujesz dostaniesz maciezynski, a jesli nie to zapomoge po porodzie. Nie ma problemu, mozesz rodzic w znueczuleniu ( tzn. przy bolach dosteniesz zastrzyk, a jak akcja sie zacznie to dostaniesz srodek anty, bo wtedy musisz czus bol aby urodzic, ale to trwa krocej). Tlumacz zawsze sie nalezy, trzeba o niego poprosic. Dodatki to barnetrygd, dostaniesz z NAV pismo i automatycznie rodzinne. Dziecko dostanie numer personalny i automatycznie obywatelstwo. Ciezarna kobieta nie placi za lekarza, jesli wizyta jest zwiazana z ciaza.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
66 Postów
** mancik **
(mancik)
Początkujący
O jakim obywatelstwie jest mowa
Na paszport trzeba zlozyc dokumenty w Ambasadzie polskiej w Norwegii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
143 Posty
Ola Kotwicka
(kropcia1)
Stały Bywalec
Jak kolezanka wyzej musze wyprostowac ze dziecko nie dostaje obywatelstwa norweskiego tylko Polskie i wszystkie papiery dla dziecka (paszport, akt urodzenia i pesel ) zalatwia sie w ambasadzie w oslo i wysylaja te wzystkie papierki poczta na twoj adres. Ja podczas ciazy mialam jedno USG w 32 tygodniu poniewaz w polowie ciazy jeszcze nie bylam tu legalnie i poprosilam o zrobienie usg i sie udalo. Z tego co slyszalam w Nav w centrum bergen jest polska kobieta, ktore moze wszystko ulatwic. Nie wiem czy to jeszcze prawda, bo ja bylam tam tylko raz jak mieszkalam w centrum w listopadzie to wiem ze byla. Nie wiem jak wyglada tu sprawa z tlumaczem bo nigdy nie potrzebowalam. Lekarz i polozna bardzo zwracaja uwage na badania krwi i moczu, przy kazdej wizycie trzeba przynosic probe moczy do badania i co jakis czas robia badania krwi. Narazie to tyle co wiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Iwona Bukowska
(mytygrysek)
Wiking
Niestety dziecko nie dostaje norweskiego obywatelstwa. Nie ma tutaj prawa ziemi tylko prawo krwi, jakie obywatelstwo maja rodzice takie będzie miało i dziecko.
Oczywiście warto tutaj rodzic, warunki sa zdecydowanie lepsze niż w Polsce i opieka również
Po porodzie przyznadza Ci rodzinne na dziecko w wys 970kr na m-c do ukończenia 18 roku zycia,a także tzw becikowe jednorazowo wypłacane w wys 33 000 kr. Po ukończeniu przez dziecko 1 roku mozesz ubiegac sie o zasiłek na dziecko które nie uczęszcza do przedszkola i to bedzie w wys 3300 kr na m-c.
Takze wydaje mi się, że wszystko przemawia za rodzeniem tutaj. Powodzenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mefistofeles)
Wiking
macie racje z obywatelstwem, nie wzielam pod uwage ze obije rodzice moga byc Polakami, moje 2 kolezanki maja dzieci z Norwegami. A co norweskiego becikowego, przysluguje tylko wtedy jesli matka nie pracowala i nie ma maciezynskiego, albo jedno albo drugie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Sylwia Papkiewicz
(sylwester34)
Wiking
Witam.
Czytam te wszystkie posty z duża uwagą.Czy takie same przywileje przysługują matce, która nie mieszka i nie pracuje w Norwegii, a przyjechała odwiedzić męża, który pracuje w Norwegii? A mówią, że Polska jest krajem opiekuńczym, ciekawe dla kogo.
Serdecznie pozdrawiam
Sylwia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
50 Postów
Alicja W
(Alicja)
Nowicjusz
Dziękuje Wam ślicznie za wszelkie informacje
Jestem bogatsza już w tym temacie dzięki Wam.
Moja sytuacja jest taka,że zastanawiamy się nad dzieckiem,lecz ja już o wiele wcześniej zamierzam się dokładniej dowiedzieć co i jak,aby wybrać co lepsze.
A uznałam że założę taki temat bo nie widnieje na tym forum
A powiedzcie mi czy aby wybrać sobie lekarza-rodzinnego muszę mieć swój własny nr personalny?czy wystarczy męża?bo swojego jeszcze nie ma nr ani swojego tu lekarza,a właśnie jest to bez różnicy jakiego się wybierze?czy 3ba z listy wybrać jaką się dostało(tzn mój mąż kiedyś jakąś dostał)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
107 Postów

(pychulek)
Początkujący
Mozesz chodzic do lekarza meza zanim dostaniesz swoj nr a kiedy Ci juz przyznaja zawsze mozesz zmienic sama przez internet na str NAV-u
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(iwona76)
Wiking
Witam od stycznia przebywam wraz z rodziną w Norwegi.W lutym potrzebowałam dorażnej pomocy medycznej nie posiadając numeru person musiałam zapłacić 800koron.Chociaż pozwolenie na pobyt już miałam.Wszystko zależy od kliniki i od lekarza.Wiem jedno że opieka jest tu kijowa bynajmniej z mojego doświadczenia.Mam jeszcze jedno pytanie do ludzi z Bergen.Może ktoś zna jakiegoś dobrego lekarza?Pozdrawiam wszystkich
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok