Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Gdzie można kupić kiszone ogórki i kapustę - Norwegia

19 Postów
Wiking
Może ktoś wie gdzie można dostać kiszonego ogórka albo kapustę w okolicach Ski, Kolboten albo Oslo. Chodzę po sklepach i nigdzie nima
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
Poszukaj w sklepach u "turków" albo chińskich ( ja tam kupuję kapustę naszą polska). No i w Oslo są (chyba jeszcze są) PL sklepy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
W Oslo, od dawna nie ma już polskich sklepów.
Najbliższy polski sklep masz w Moss.
Jeśli chodzi o ogórki kiszone i kapustę, to tak jak Jasna napisała, w chińskich sklepach dostaniesz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...u

jasty !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
aga s
(NORGIA)
Wiking
Ja jak jechałam dwa tygodnie temu do Norgi to wioałam ze sobą 3 kg ogórków ( świeżych + chrzan, koper i czosnek) wszystko zaprawiłam i zostawiłam mojemu facetowi... może jeszcze kilka ogórków ma jak nie zjadł bo on łasuch na to. A kapuste kupiłam w woreczku w PL Biedronce, udało mi nie przewieść do Norgi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
NORGIA napisał:....A kapuste kupiłam w woreczku w PL Biedronce, udało mi nie przewieść do Norgi.
---
Co za PARANOJA ... !!!
Przecież ta kapusta , nawet w Polsce nie nadaje się do spożycia ... /moim zdaniem /
Po prostu ... ŚMIERDZI ... stęchlizną ... .
Kiedyś próbowałem , jako dodatek /zakwas/ do świeżej , by przyśpieszyć proces fermentacji ...
---
Całość zrobionej porcji musiałem wyrzucić ... FEeeeee.
---
To już lepiej , kupić świeżą kapustę luzem , na ten przykład w Tesko , zwykłą lub z dodatkami , tylko mokrą z sokiem .
W domu wpakować ubitą do słoików i zalać po brzegi sokiem z kapusty , taka wytrzyma swoją świeżość i miesiąc -dwa i nie śmierdzi po wyjęciu ... SPRAWDZONE ...
---
Niemniej , Ja już ... fafusty ...nie wożę do Norge ... łatwiej , taniej i przyjemniej robię Sobie małe ilości na bieżąco , Tu na miejscu ...
---
Na przykład w taki sposób
:
KAPUSTA KISZONA - składniki:
2 kg kapusty
25 dag marchwi
15 dag cebuli
1/2 łyżki kminku
2-2
5 łyżki soli
KAPUSTA KISZONA - sposób przygotowania:
Kapustę oczyść z zewnętrznych liści (kilka dużych, ładnych liści pozostaw do wyłożenia garnka), opłucz i cienko poszatkuj. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce do jarzyn (tej z większymi otworami). Kapustę wymieszaj z marchwią, cebulą, solą i kminkiem, włóż do glinianego garnka lub wyparzonego słoja wyłożonego całymi liśćmi kapusty. Dobrze ugnieć, przykryj talerzykiem, obciąż czystym kamieniem albo dużym słojem z wodą. Po 3-5 dniach przełóż kapustę do mniejszych słoików, pasteryzuj 20 minut w temp. 80°C. Uwaga: najlepiej wkładać do garnka po kilka garści kapusty i ubijać mocno każdą warstwę.

---
Jednak ja nie przekładam do słoików ... nie ma takiej opcjii ... po prostu dana zrobiona porcja jeszcze NIGDY nie doczekała się końca fermentacji ... a co dopiero przekładania i pasteryzowania ...
---
Co do ogórków kiszonych , w Norge ... to nie wypowiem się , ponieważ Tu bardzo ciężko jest zdobyć gruntowe ... a wozić z kraju ponad 3000km to bzdura .
---
Ponadto lubię tylko świeże ... tak zwane ... małosolne ... / wbrew nazwie , soli w Nich co niemiara - powinny się zwać ... CIĘŻKO SOLNE /
---
Uwielbiam tylko konserwowe ... nawet te Norge ... chociaż cena dobija ... niemniej korniszonki cymes ... Porównywalne z NASZYMI ...

Ech ... tom se ... narobił smaka ... idę zajrzeć do gara , czy już się nadaje -/ jest dostatecznie kwaśna /- zrobiona przedwczoraj ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
Nie jest prawdą, że w Norwegii ciężko jest kupić ogórki gruntowe.
W trakcie sezonu, można bez problemu zakupić je w azjamatach.
Ja w tym roku kupowałam po 25 koron za kilogram.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
giovi2 napisał:
Nie jest prawdą, że w Norwegii ciężko jest kupić ogórki gruntowe.
W trakcie sezonu, można bez problemu zakupić je w azjamatach.
Ja w tym roku kupowałam po 25 koron za kilogram.

NO WEŹ ... i się obudź ... !!! .
---
To , że w Twojej okolicy są "azjomaty" -/ fajna nazwa/- to nie znaczy iż w całej norwegi ich pełno , a i zarazem mają tak duży wybór .
---
W Mojej Wiosce był jeden - Azja2000 - i nie miał nic z Nowalijek /znaczy świeżych owoców , a już gruntowych w szczególności /. a ostatnio zapadł się gdzieś i trudno namierzyć jego siedzibę . A kupowałem tam Polską Magi w płynie .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
NORGIA napisał:
Ja jak jechałam dwa tygodnie temu do Norgi to wioałam ze sobą 3 kg ogórków ( świeżych + chrzan, koper i czosnek) wszystko zaprawiłam i zostawiłam mojemu facetowi... może jeszcze kilka ogórków ma jak nie zjadł bo on łasuch na to. A kapuste kupiłam w woreczku w PL Biedronce, udało mi nie przewieść do Norgi.

Kapusta w biedronce nie jest kiszona, tylko zakwaszana sztucznie.Tak jak każda z woreczka
SYF
Kiszoną kapuste masz z przepisu Gabryjela .
MOŻNA ZROBIĆ NAWET W SŁOIKU
Jestem w szoku, jak nie może ktoś ,zrobić sobie prostego przepisu,na kapustę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
186 Postów
Mateusz Okoń
(kuurc)
Stały Bywalec
Chciałbyś nauczyć się jezyka NORWESKIEGO przy minimalnym wysiłku? Nie masz czasu ani pieniędzy na drogie kursy językowe?
Lubisz słuchać czegoś w samochodzie, domu, tramwaju, autobusie?
Przygotowujesz się DO, rozmowy o pracę, egzaminu lub po prostu chcesz się w końcu dogadać z kimś na wakacjach?
allegro.pl/listing/user.php?us_id=16549743
Polecam bo mi NAPRAWDE POMÓGŁ!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok