Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

6
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Smaki Norwegii – Vørterbrød (chleb słodowy)

 
 
Świeżo upieczony chleb słodowy z masłem to jeden z popularniejszych wypieków świątecznych. Można go również podawać z brązowym serem z koziego mleka (geitost). Do tego kakao... Mniam, mniam... Jeśli ktoś nigdy nie piekł chleba, zrobienie vørtebrød może mu sprawić niejaką trudność, ale zawsze przecież musi być ten pierwszy raz :)


Składniki:

    Ciasto wstępne:

  • 1 opakowanie drożdży

  • ½ butelki piwa słodowego (vørterøl)

  • 1 łyżeczka soli

  • ok. 8 dl mąki pszennej

    Ciasto zasadnicze:

  • 4 łyżki stołowe ciemnego syropu

  • 2 dl letniego mleka

  • ok. 8 dl przesianej mąki żytniej

  • 1 dl cukru

  • 1 łyżeczka zmielonych goździków

  • 1 łyżeczka zmielonego anyżu

  • 1 dl rodzynków

    Do pędzlowania wierzchu chleba:

  • 1 dl wody

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

1. Rozrobić drożdże w piwie słodowym o temperaturze pokojowej. Dodać sól i przesianą mąkę pszenną, w celu uzyskania luźnego „ciasta wstępnego”. Zostawić ciasto na około pół godziny, by wyrosło.

2. Rozrobić syrop w ciepłym mleku. Schłodzić do temperatury około 37°C.

3. Dodać mieszaninę mleka i syropu oraz pozostałe składniki (ciasta zasadniczego) oprócz rodzynków do naczynia, w którym mamy ciasto wstępne. Wyrobić ciasto, aż uzyska się jednolitą, plastyczna masę. Zostawić ciasto, by wyrosło (powinno uzyskać dwukrotnie większą objętość).

4. Zagnieść ciasto jeszcze raz i dodać rodzynki. Podzielić ciasto na dwie lub trzy części i uformować podłużne lub okrągłe bochenki. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki, by ciasto trzymało formę i nie rozpływało się na boki.

5. Położyć surowe bochenki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozwolić mu „odpocząć” przez pół godziny.

6. Przy użyciu pędzla posmarować powierzchnię bochenków letnią wodą, następnie wstawić do pieca i piec w temperaturze około 180 °C przez 45 – 50 minut. Pilnować chlebów, by nie zrobiły się zbyt ciemne. Ewentualnie można zmniejszyć nieco temperaturę pod koniec pieczenia lub przykryć chleby papierem śniadaniowym.

7. Aby uzyskać gładka, błyszczącą skórkę: Zagotować 1 dl wody z dodatkiem łyżeczki mąki ziemniaczanej. Posmarować pędzlem powierzchnię bochenków rozrobioną w wodzie mąką ziemniaczaną tuż przed wyjęciem chlebów z pieca. Można zostawić na chwilę chleby w piecu (piekarniku) z otwartymi drzwiczkami, żeby skorupa zaschła.


Przepis pochodzi ze strony: brodogkorn.no (opplysningskontoret for brød og korn)




Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok