
Składniki:
-
1 opakowanie drożdży
-
½ butelki piwa słodowego (vørterøl)
-
1 łyżeczka soli
-
ok. 8 dl mąki pszennej
Ciasto zasadnicze:
-
4 łyżki stołowe ciemnego syropu
-
2 dl letniego mleka
-
ok. 8 dl przesianej mąki żytniej
-
1 dl cukru
-
1 łyżeczka zmielonych goździków
-
1 łyżeczka zmielonego anyżu
-
1 dl rodzynków
Do pędzlowania wierzchu chleba:
-
1 dl wody
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto wstępne:
Sposób przygotowania:
1. Rozrobić drożdże w piwie słodowym o temperaturze pokojowej. Dodać sól i przesianą mąkę pszenną, w celu uzyskania luźnego „ciasta wstępnego”. Zostawić ciasto na około pół godziny, by wyrosło.
2. Rozrobić syrop w ciepłym mleku. Schłodzić do temperatury około 37°C.
3. Dodać mieszaninę mleka i syropu oraz pozostałe składniki (ciasta zasadniczego) oprócz rodzynków do naczynia, w którym mamy ciasto wstępne. Wyrobić ciasto, aż uzyska się jednolitą, plastyczna masę. Zostawić ciasto, by wyrosło (powinno uzyskać dwukrotnie większą objętość).
4. Zagnieść ciasto jeszcze raz i dodać rodzynki. Podzielić ciasto na dwie lub trzy części i uformować podłużne lub okrągłe bochenki. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki, by ciasto trzymało formę i nie rozpływało się na boki.
5. Położyć surowe bochenki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozwolić mu „odpocząć” przez pół godziny.
6. Przy użyciu pędzla posmarować powierzchnię bochenków letnią wodą, następnie wstawić do pieca i piec w temperaturze około 180 °C przez 45 – 50 minut. Pilnować chlebów, by nie zrobiły się zbyt ciemne. Ewentualnie można zmniejszyć nieco temperaturę pod koniec pieczenia lub przykryć chleby papierem śniadaniowym.
7. Aby uzyskać gładka, błyszczącą skórkę: Zagotować 1 dl wody z dodatkiem łyżeczki mąki ziemniaczanej. Posmarować pędzlem powierzchnię bochenków rozrobioną w wodzie mąką ziemniaczaną tuż przed wyjęciem chlebów z pieca. Można zostawić na chwilę chleby w piecu (piekarniku) z otwartymi drzwiczkami, żeby skorupa zaschła.
Przepis pochodzi ze strony: brodogkorn.no (opplysningskontoret for brød og korn)

To może Cię zainteresować