41

Mięso w rzeźni, źródło: abcnyheter.no/Colourbox.com |
Rzeźnia Flatland, z siedzibą w Oslo, prowadzi ubój i sprzedaż produktów mięsnych za ponad 700 milionów koron norweskich rocznie. Duża część z tego mięsa sprzedawana jest pod marką Skjeggerød, której właścicielem także jest koncern Flatland.
Podczas kontroli chłodni zakładu w Oslo, Rada Żywności znalazła osiem ton zamrożonego mięsa, które uległo przeterminowaniu przed około trzema latami, donosi NRK.
Mięso zostało przejęte, a szef sekcji Oddrun Espelund z Rady Żywności podkreśla, że nie może być ono sprzedawane dopóki nie zostanie ustalone czy żywność jest bezpieczna.
- Sądzimy, że jest to poważna sprawa, że nie posiadają oni wystarczająco dobrych procedur, aby oszacować co należy zrobić w przypadku, gdy mięso leży tak długi czas, mówi NRK Espelund.
Rada Żywności znalazła w chłodni zarówno produkty głęboko mrożone, jak i zamrożone produkty nietrwałe. Rada Żywności uważa, że jest to szkodliwe dla higieny żywności.
Dyrektor zarządzający, Terje Wester, odrzuca zarzuty o złej jakości mięsa, nawet pomimo, iż jest przeterminowane względem daty „najlepiej spożyć przed”.
- Produkty, które od nas wychodzą, są pierwszej klasy pod względem jakości. Data „najlepiej spożyć przed” jest jedynie wskazówką co do walorów smakowych. Po tej dacie, należy oszacować w jakiego typu produktach można takiego mięsa użyć, aby uzyskać jakość pierwszej klasy, mówi on NRK.
Źródło: przegląd prasy
![]() |
Reklama
To może Cię zainteresować
1
10-09-2013 13:21
2
0
Zgłoś
10-09-2013 13:07
0
0
Zgłoś
10-09-2013 11:53
0
-1
Zgłoś
10-09-2013 11:47
0
0
Zgłoś
10-09-2013 11:24
1
0
Zgłoś
10-09-2013 10:57
0
0
Zgłoś
09-09-2013 21:34
0
-2
Zgłoś
09-09-2013 21:14
0
0
Zgłoś