Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Życie w Norwegii

Podwodna restauracja w Norwegii w kryzysie: Under się zamyka, wszyscy pracownicy zwolnieni

Monika Pianowska

14 października 2023 18:50

Udostępnij
na Facebooku
Podwodna restauracja w Norwegii w kryzysie: Under się zamyka, wszyscy pracownicy zwolnieni

Mimo sukcesów w kuchni nie wszystko było różowe. wikimedia.org/ City Foodsters/https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

W marcu 2019 roku w Lindesnes otwarto, znaną obecnie na całym świecie, pierwszą w Europie podwodną restaurację – Under. Jednak między innymi w związku z naruszeniami ustawy o środowisku pracy lokal wkrótce się zamknie, a wszystkich zatrudnionych zwolniono.
Lokal projektu norweskiej pracowni architektonicznej Snøhetta zyskał rozgłos i zainteresowanie jeszcze zanim powstał. Poźniej restauracja Under mogła się poszczycić nie tylko zabookowanymi z dużym wyprzedzeniem stolikami, ale i wyróżnieniami gwiazdką Michelin w latach 2020, 2021 i 2023.

Seria naruszeń

Mimo sukcesów w kuchni nie wszystko było różowe. Na początku tego roku ujawniono, że Państwowa Inspekcja Pracy (Arbeidstilsynet) wykryła tam naruszenia ustawy o środowisku pracy, w tym związanych z godzinami pracy i zmianami w weekendy.
Według Børsen we wrześniu wszyscy 24 pracownicy zostali już zwolnieni. Sami nie chcieli komentować sprawy. Głosu nie zabrał wówczas również właściciel, Stig Brede Ubostad. Wcześniej wypowiedział się na łamach prasy, że restauracja musi zmienić swoją koncepcję, aby związać koniec z końcem.
Restauracja będzie funkcjonować normalnie do 16 grudnia. Pracownicy są formalnie zatrudnieni do nowego roku.
Obiekt powstał w miejscowości Båly (Lindesnes), na południowych krańcach wybrzeża Norwegii.

Obiekt powstał w miejscowości Båly (Lindesnes), na południowych krańcach wybrzeża Norwegii.Źródło: Snøhetta/materiały prasowe

Odrodzą się w innej formie?

Ogłoszone przez lokal zmiany oznaczają, że restauracja zostanie zamknięta na kilka miesięcy, aby wznowić działalność w marcu 2024 r. Nowy koncept zostanie zaprezentowany w grudniu.
Z rocznych sprawozdań lokalu za lata 2021 i 2022 wynika, że zarobił on odpowiednio 23,9 mln i 24,7 mln koron. W zeszłym roku restauracja była na plusie jedynie 14 857 koron, podczas gdy w roku poprzednim zysk wyniósł 116 551 koron.
Obiekt powstał w miejscowości Båly (Lindesnes), na południowych krańcach wybrzeża Norwegii. Under to nie tylko lokal gastronomiczny, lecz także akwarium, dzieło sztuki, pracownia naukowa, a przede wszystkim – część otaczającej go nadmorskiej przyrody. Za akrylowymi szybami restauracji można było obserwować zmiany zachodzące w morzu i nad jego powierzchnią na przestrzeni poszczególnych pór roku.
Źródła: Børsen, Under, MojaNorwegia.pl
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok