Mimo sukcesów w kuchni nie wszystko było różowe.
wikimedia.org/ City Foodsters/https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
W marcu 2019 roku w Lindesnes otwarto, znaną obecnie na całym świecie, pierwszą w Europie podwodną restaurację – Under. Jednak między innymi w związku z naruszeniami ustawy o środowisku pracy lokal wkrótce się zamknie, a wszystkich zatrudnionych zwolniono.
Lokal projektu norweskiej pracowni architektonicznej Snøhetta zyskał rozgłos i zainteresowanie jeszcze zanim powstał. Poźniej restauracja Under mogła się poszczycić nie tylko zabookowanymi z dużym wyprzedzeniem stolikami, ale i wyróżnieniami gwiazdką Michelin w latach 2020, 2021 i 2023.
Seria naruszeń
Mimo sukcesów w kuchni nie wszystko było różowe. Na początku tego roku ujawniono, że Państwowa Inspekcja Pracy (Arbeidstilsynet) wykryła tam naruszenia ustawy o środowisku pracy, w tym związanych z godzinami pracy i zmianami w weekendy.
Według Børsen we wrześniu wszyscy 24 pracownicy zostali już zwolnieni. Sami nie chcieli komentować sprawy. Głosu nie zabrał wówczas również właściciel, Stig Brede Ubostad. Wcześniej wypowiedział się na łamach prasy, że restauracja musi zmienić swoją koncepcję, aby związać koniec z końcem.
Restauracja będzie funkcjonować normalnie do 16 grudnia. Pracownicy są formalnie zatrudnieni do nowego roku.
Obiekt powstał w miejscowości Båly (Lindesnes), na południowych krańcach wybrzeża Norwegii.Źródło: Snøhetta/materiały prasowe
Odrodzą się w innej formie?
Ogłoszone przez lokal zmiany oznaczają, że restauracja zostanie zamknięta na kilka miesięcy, aby wznowić działalność w marcu 2024 r. Nowy koncept zostanie zaprezentowany w grudniu.
Z rocznych sprawozdań lokalu za lata 2021 i 2022 wynika, że zarobił on odpowiednio 23,9 mln i 24,7 mln koron. W zeszłym roku restauracja była na plusie jedynie 14 857 koron, podczas gdy w roku poprzednim zysk wyniósł 116 551 koron.
Obiekt powstał w miejscowości Båly (Lindesnes), na południowych krańcach wybrzeża Norwegii. Under to nie tylko lokal gastronomiczny, lecz także akwarium, dzieło sztuki, pracownia naukowa, a przede wszystkim – część otaczającej go nadmorskiej przyrody. Za akrylowymi szybami restauracji można było obserwować zmiany zachodzące w morzu i nad jego powierzchnią na przestrzeni poszczególnych pór roku.
Źródła: Børsen, Under, MojaNorwegia.pl