Warto pamiętać, że odpowiedzialność za bezpieczeństwo zawsze ponosi osoba, która wznieca ogień.
pixabay.com / ArturLuczka / Pixabay License
Słoneczna pogoda i brak opadów to idealne warunki do spędzania czasu na świeżym powietrzu – w okresie wiosenno-letnim w wielu miejscach ogłaszany jest jednak stan podwyższonego zagrożenia pożarowego, dlatego już od połowy kwietnia nad fiordami obowiązuje zakaz rozpalania ognisk i grilla na łonie natury. Organizując czas poza własną działką, warto dlatego zapoznać się z obowiązującymi przepisami – za wzniecenie ognia wbrew zakazom można się bowiem narazić na spory mandat.
W artykule wyjaśniamy, jak bezpiecznie spędzić majówkę oraz gdzie i kiedy bez obaw można zorganizować grilla lub ognisko.
Ważny jest zdrowy rozsądek
Główne przepisy zabraniają rozpalania ognisk i grilli – także tych jednorazowych – w pobliżu lasów, łąk i innych obszarów nieuprawnych w terminie od 15 kwietnia do 15 września. Wszystko ze względu na podwyższone w tym okresie ryzyko wystąpienia pożarów, które co roku niszczą w Norwegii tereny zielone. Szansa na usmażenie kiełbaski na łonie natury nie jest jednak stracona – niektóre gminy wprowadzają bowiem własne zasady, a lokalne przepisy pozwalają często na wzniecenie ognia w wybranych miejscach. Najważniejsze są dwie rzeczy: trzeba zachować zdrowy rozsądek i ostrożność. Rozpalając grilla lub ognisko, warto dlatego wybrać specjalnie do tego przygotowane miejsca, których jest coraz więcej w całej Norwegii. Co ważne, można z nich korzystać nawet w okresie, kiedy obowiązuje ogólny zakaz.
Prawo dopuszcza też rozpalanie ognia w sytuacjach, w których jest to bezpieczne – na przykład na plaży czy tuż po obfitych opadach. Trzeba pamiętać jednak, że nierozważne rozpalanie ognisk może mieć tragiczne skutki, a ocena bezpieczeństwa oraz odpowiedzialność za konsekwencje spoczywają na osobie wzniecającej ogień.
– Zachęcamy wszystkich, by cieszyli się wiosną i latem życiem na świeżym powietrzu, ale kiedy chce się rozpalić ognisko, ważne jest, aby wiedzieć, jakie zasady obowiązują. Należy przestrzegać przepisów dotyczących ognisk, używać głowy, wykazać się ostrożnością i sprawdzić w internecie, czy dana gmina ma własne reguły – mówi sekretarz generalny w organizacji Norsk Friluftsliv Lasse Heimdal.
Bezpieczeństwo przede wszystkim
Warto pamiętać, że odpowiedzialność za bezpieczeństwo zawsze ponosi osoba, która wznieca ogień – ognisk i grilla nie powinny dlatego rozpalać dzieci, ani osoby nietrzeźwe. Ważne jest też, aby zadbać o odpowiednio dużą odległość od zabudowań i roślinności, a także zapewnić odpowiednią ilość wody lub środków potrzebnych do ugaszenia ognia. Przed opuszczeniem miejsca należy też upewnić się, czy ogień został całkowicie ugaszony.
Tych zasad warto przestrzegać, aby zadbać o środowisko i bezpieczeństwo:
1.Unikaj korzystania z grilli jednorazowych.
2.Unikaj jednorazowych naczyń.
3.Ogranicz użycie podpałki.
4.Dostosuj się do zakazu rozpalania ognisk w pobliżu terenów zielonych.
5.Szanuj roślinność.
6.Poczekaj, aż grill całkowicie ostygnie.
7.Zabierz ze sobą śmieci.
02-05-2019 23:34
0
0
Zgłoś
01-05-2019 20:56
01-05-2019 19:13