Życie w Norwegii
Norweski ser został mistrzem świata. Jego konkurenci zasilą miejskie ciepłownictwo

Finał World Cheese Awards 2023 odbył się w Trondheim. stock.adobe.com/licencja standardowa
Już po raz 35. odbyły się organizowane przez Gildię Dobrej Żywności (Guild of Fine Food) mistrzostwa świata serów, podczas której przyznawane są nagrody World Cheese Awards. Gospodarzem edycji 2023 była Norwegia i to właśnie reprezentowany przez kraj fiordów produkt został najbardziej doceniony przez jury.
Tegorocznym mistrzem ogłoszono Nidelven Blå od serowara Gangstad Gårdsysteri, który podczas imprezy w Trondheim pokonał ponad 4500 mlecznych konkurentów, których pozostałości trafią… na opał. Wyniki ogłoszono 29 października.
Rekordowa frekwencja
Serowy zwycięzca z Trøndelag jest opisywany jako wyjątkowo łagodny, z pokrytą delikatnym nalotem powierzchnią i półtwardym wnętrzem z niebieską pleśnią. Produkuje się go z pasteryzowanego mleka krowiego. Nazwany na cześć rzeki, Nidelven Blå powstaje w skromnym rodzinnym zakładzie zaledwie dwie godziny drogi od centrum Trondheim.
W wyborze najlepszego sera 2023 pomagało łącznie 260 sędziów. Spośród rekordowych 4502 propozycji przewiezionych „łódką, ciężarówką, pociągiem i samolotem” z ponad czterdziestu zakątków świata 16 przeszło do finału. Norwegia, kraj-gospodarz, odnotowała najwyższy w historii udział w konkursie – zgłoszono 293 rodzaje norweskiego sera.
Norwegia dwukrotnie zdobywała tytuł mistrza świata w serach. W 2016 roku Kraftkar został uznany za najlepszy, a w 2018 roku zwyciężył Fanaosten z Vestland.
Tak prezentuje się ranking World Cheese Awards 2023:
- Nidelven Blå (Gangstad Gårdsysteri, Norwegia)
- Baliehof Houtlandse Asche Kaas (Baliehof Kaas En Zuivelboerderij Jabbeke, Belgia)
- Eberle Würzig Seit 5 Generationen (Dorfkäserei Muolen, Szwajcaria)
- Eleftheria Brunost (Vivanda Gourmet, Indie)
- Müller-Thurgau Rezent (Käserei Müller-Thurgau, Szwajcaria)
- Kärntnermilch Mölltaler Almkäse Selektion 50% FiT. (Kärntnermilch, Austria)
- Michel (Rohmilchkäserei Backensholz, Niemcy)
- Holland Delta, 1 Year Old (Van der Heiden Kaas, Holandia)
- Old Amsterdam Goat (Westland Kaasexport, Holandia)
- Parmigiano Reggiano 30-39 Months (Nazionale Parmigiano Reggiano Rastelli Fratelli, Włochy).
Ser na opał
Konkurs World Cheese Awards od skromnych początków w 1988 r., kiedy to zgłaszano do niego głównie produkty z Wielkiej Brytanii, przeszedł sporą ewolucję. W tym roku wzięły w nim udział sery z 43 różnych krajów.
Przeciwnicy marnowania żywności mogą zadać sobie pytanie: co ze wszystkimi pozostałymi tonami sera, który trafił do Norwegii na potrzeby imprezy? Zgodnie z wymogiem Norweskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (Mattilsynet), musi zostać zniszczony. Serowi uczestnicy mistrzostw świata skończą swój żywot w płomieniach, ale nie na marne, ponieważ zasilą miejskie ciepłownictwo w Trondheim. W energię przerobi je Statkraft Varme w Heimdal.
Źródła: NTB, CNN, delicious.com.au
Reklama

To może Cię zainteresować