Zdrowie
Złe nawyki żywieniowe Norwegów
5

Norwegowie jedzą za dużo tłuszczów nasyconych - niesie to za sobą ryzyko zachorowania na raka. Jak powinna więc wyglądać dieta idealna według norweskiego ministerstwa zdrowia?
- Niestety, nasza dieta zawiera za dużo tłuszczów nasyconych, więcej, niż jest to zalecane przez ministerstwo zdrowia - powiedział Bjørn Guldvog, szef norweskiej inspekcji zdrowia.
Helsedirektoratet, czyli norweskie ministerstwo zdrowia, opublikowało raport dotyczący nawyków żywieniowych Norwegów.

Bjørn Guldvog, fot. helsedirektoratet.no
Zwiększone ryzyko zachorowań na raka
Od lat 50. spożycie mięsa przez Norwegów dwukrotnie urosło. Większość to mięso czerwone.
- Większe spożycie mięsa zwiększa ryzyko zachorowań na raka jelita grubego i okrężnicy, większe spożycie ryb zmniejsza za to ryzyko chorób wieńcowych. To źle, że jemy więcej mięsa niż ryb - powiedział Guldvog.
Guldvog przypomina, że oleje roślinne i tłuste ryby są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Zamiana większości tłuszczów nasyconych na nienasycone kwasy tłuszczowe sprawia, że ryzyko zachorowań na choroby wieńcowe znacznie się zmniejsza. Dieta jest też dzięki temu dobrze zbilansowana.
Popularne jagody
Norwegowie jedzą więcej sera, margaryny, olejów roślinnych, słodyczy, owoców i jagód. Masło i czysty cukier tracą na popularności. Na norweskich talerzach nieustannie goszczą warzywa takie jak marchewka czy kalafior.

- Przemysł żywnościowy w Norwegii długo się starał, aby jagody były dostępne w większości sklepów. Starania odbiły się na statystyce, widzimy tez dzięki temu, jaki wpływ na wybory konsumentów mają działania firm dostarczających żywność - mówi Guldvog.
Rady ministerstwa
Młode kobiety jedzą za mało ryb. To zła wiadomość, bo składniki odżywcze zawarte w mięsie ryb pozytywnie wpływają na rozwój płodów i noworodków.
Jakie są inne zalecenia żywieniowe ministerstwa zdrowia? Wytyczne są następujące: noworodki powinny być karmione piersią. Powinno się spożywać więcej warzyw, owoców, jagód i pełnego ziarna zbóż. Przetworzone produkty ziemniaczane powinno się zastąpić ziemniakami w prostszej formie. Powinno się jeść więcej ryb, margaryny i olejów roślinnych. Produkty mleczne powinno się wybierać w formie odtłuszczonej, należy też ograniczyć spożycie tłustego mięsa. Należy ograniczyć spożywanie cukru i soli.

Makrela, fot. Sylwia Jedynak
Norweska kuchnia nie należy do najbardziej wyrafinowanych na świecie, używa się w niej znacznie mniej przypraw niż w daniach np. kuchni polskiej, ale jest znacznie bogatsza w owoce morza. Jak podobają Wam się zalecenia norweskiego ministerstwa zdrowia?
Źródło: nrk.no, zdjęcie frontowe: fotolia - royalty free
Reklama
To może Cię zainteresować
5
05-03-2015 22:53
2
0
Zgłoś
26-01-2015 22:26
1
0
Zgłoś
26-01-2015 21:21
2
0
Zgłoś
26-01-2015 20:48
1
0
Zgłoś