Zdrowie
95 % norweskich truskawek jest pryskanych
22

Norweskie truskawki to słodki i pyszny przysmak. Jednak czy aby na pewno zdrowy?
Raport Instytutu Bioforsk ujawnia, że 95% norweskich truskawek jest regularnie opryskiwanych substancjami zawierającymi pestycydy. Według portalu VG.no, nawet 30 różnych rodzajów takich substancji jest używanych w produkcji norweskich truskawek. Część z tych preparatów zawiera również herbicydy (rodzaj pestycydów służących do zwalczania chwastów w uprawach), fungicydy (środki chemiczne zawierające związki siarki i miedzi, mające zastosowanie w zwalczaniu grzybów atakujących rośliny) oraz substancje chroniące przed szkodnikami.

foto: pixabay.com
Terje Røyneberg z norweskiego Mattlisynet, rządowej instytucji zajmującej się pilnowaniem standardów i jakości pożywienia, mówi aby pamiętać o płukaniu owoców przed spożyciem.
– Również w owocach sprowadzanych z innych krajów, możemy znaleźć pozostałości takich substancji. Wiąże się to z faktem, że w wielu państwach europejskich trzeba walczyć ze szkodnikami, które plądrują pola – mówi Røyneberg.
Jednak nie wszystkie truskawki są pryskane tymi wszystkimi substancjami. Wszystko zależy od rolnika, miejsca, gdzie owoce są uprawiane oraz warunków terenowych danej parceli. Badania Mattilsynet wykazały, że w niektórych truskawkach można było odnaleźć od dwóch do siedmiu tego typu substancji.

foto: wikimedia.org
Thorleif Müller, rolnik z Norwegii, zapewnia że norweskie truskawki są całkowicie bezpieczne.
– Jesteśmy naprawdę ostrożni jeśli chodzi o kwestię pryskania naszych owoców, wiele środków rolniczych jest nieustannie modyfikowanych i zawiera dużo mniej szkodliwych składników niż kiedyś – twierdzi Müller.
źródło: forskning.no
źródło zdjęcia frontowego: wikimedia.org
Reklama
To może Cię zainteresować
1
28-06-2014 08:58
1
0
Zgłoś
26-06-2014 20:53
0
0
Zgłoś
26-06-2014 20:27
1
0
Zgłoś
26-06-2014 19:38
3
0
Zgłoś
18-06-2014 22:51
0
-3
Zgłoś
18-06-2014 22:19
0
-1
Zgłoś
18-06-2014 22:17
2
0
Zgłoś
18-06-2014 22:16
0
-3
Zgłoś