Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

3
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Turystyka

Norweskie restauracje w przewodniku Michelin. 20 lokali z wyróżnieniem

Emil Bogumił

28 maja 2024 17:03

Udostępnij
na Facebooku
Norweskie restauracje w przewodniku Michelin. 20 lokali z wyróżnieniem

Norweska kuchnia opiera się głównie na owocach morza. Fot. Adobe Stock, licencja standardowa (zdjęcie poglądowe)

Kraje nordyckie poznały restauracje regionu, które w nadchodzących miesiącach będą cieszyły się gwiazdkami Michelin. Oznacza to, że lokale zostaną przedstawione w słynnym przewodniku francuskiego wydawnictwa. W Norwegii nagrodzono 20 miejsc.
Jak wynika z najnowszej edycji przewodnika dla państw nordyckich, na najwyższy laur, czyli trzy gwiazdki, zasłużyły dwa lokale w kraju fiordów. Po raz kolejny za wyjątkową uznano restaurację Maaemo w Oslo. Po raz pierwszy w historii trzema gwiazdkami nagrodzono także Re-Naa ze Stavanger. W 2023 roku miejsce wyróżniono dwiema gwiazdkami.

W kategorii dwóch gwiazdek znajdziemy jeden lokal – Kontrast w Oslo. W poprzedniej odsłonie przewodnika nagrodzo go jedną gwiazdką.

20 lokali nagrodzonych

W najnowszej odsłonie wydawnictwa 17 restauracji z kraju fiordów zasłużyło zdaniem krytyków kulinarnych na jedną gwiazdkę:

1. Bar Amour, Oslo,
2. Stallen, Oslo,
3. À L’aise, Oslo,
4. Mon Oncle, Oslo,
5. Savage, Oslo,
6. Statholdergaarden, Oslo,
7. Hot Shop, Oslo,
8. Hyde, Oslo,
9. Sabi Omakase, Oslo,
10. Lysverket, Bergen,
11. Hermetikken, Stavanger,
12. Sabi Omakase, Stavanger,
13. K2, Stavanger,
14. Under, Lindesnes,
15. Speilsalen, Trondheim,
16. Fagn, Trondheim,
17. Iris, Sunnhordland.

Na liście zadebiutowały trzy lokale – Iris, Hermetiken oraz Bar Amour. Jak wynika z najnowszej edycji przewodnika Michelin, norweska gastronomia najlepiej prezentuje się w Oslo. W stolicy kraju fiordów przynajmniej jedną gwiazdką nagrodzono 11 restauracji.
Norweskie restauracje są docenione przez wydawnictwo Michelin co roku.

Norweskie restauracje są docenione przez wydawnictwo Michelin co roku./zdjęcie poglądowe, fot. Adobe Stock - licencja standardowa

Restauracje w przewodniku Michelin oceniane są według szczególnych kryteriów przez krytyków kulinarnych. W trakcie wizyt nie zdradzają, że reprezentują francuskie wydawnictwo. Każda gwiazdka odpowiada konkretnym oczekiwaniom – jedna oznacza, że restauracja wyróżnia się w swojej kategorii, a dwie, że warto zboczyć z wyznaczonej trasy, by skorzystać z jej oferty. Lokale z trzema gwiazdkami opisywane są jako miejsca, do których warto zorganizować specjalną podróż.

Źrodła: Michelin, NRK, MojaNorwegia.pl
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok