Norweskie restauracje w przewodniku Michelin. 20 lokali z wyróżnieniem

Norweska kuchnia opiera się głównie na owocach morza. Fot. Adobe Stock, licencja standardowa (zdjęcie poglądowe)
W kategorii dwóch gwiazdek znajdziemy jeden lokal – Kontrast w Oslo. W poprzedniej odsłonie przewodnika nagrodzo go jedną gwiazdką.
20 lokali nagrodzonych
1. Bar Amour, Oslo,
2. Stallen, Oslo,
3. À L’aise, Oslo,
4. Mon Oncle, Oslo,
5. Savage, Oslo,
6. Statholdergaarden, Oslo,
7. Hot Shop, Oslo,
8. Hyde, Oslo,
9. Sabi Omakase, Oslo,
10. Lysverket, Bergen,
11. Hermetikken, Stavanger,
12. Sabi Omakase, Stavanger,
13. K2, Stavanger,
14. Under, Lindesnes,
15. Speilsalen, Trondheim,
16. Fagn, Trondheim,
17. Iris, Sunnhordland.
Na liście zadebiutowały trzy lokale – Iris, Hermetiken oraz Bar Amour. Jak wynika z najnowszej edycji przewodnika Michelin, norweska gastronomia najlepiej prezentuje się w Oslo. W stolicy kraju fiordów przynajmniej jedną gwiazdką nagrodzono 11 restauracji.

Norweskie restauracje są docenione przez wydawnictwo Michelin co roku./zdjęcie poglądowe, fot. Adobe Stock - licencja standardowa
Źrodła: Michelin, NRK, MojaNorwegia.pl

To może Cię zainteresować