Kolejne restauracje w Norwegii wyróżnione gwiazdką Michelin

Norweskie restauracje są docenione przez wydawnictwo Michelin co roku. /zdjęcie poglądowe, fot. Adobe Stock - licencja standardowa
– Hot Shop (Oslo) – bistro urządzone w stylu stołówki, które oferuje m.in. menu degustacyjne oraz lokalne składniki.
– Hyde (Oslo) – lokal charakteryzuje się mocnymi smakami, wyrazistą muzyką i wystrojem wnętrz.
– Lysverket (Bergen) – restauracja z modernistyczną kuchnią, specjalizuje się w kuchni wegetariańskiej i daniach z dodatkiem owoców morza.
– Schlägergården (Oslo) – lokal znajduje się na obrzeżach norweskiej stolicy. W menu znajdują się tylko lokalne produkty. Część z nich wyhodowali pracownicy restauracji.
Przewodniki Michelin wydawane są przez francuskie wydawnictwo Michelin. Dzielą się na serię czerwoną, prezentującą najlepsze hotele i restauracje na świecie, oraz serię zieloną, stanowiącą klasyczne przewodniki turystyczne. Miejsca opisywane w przewodnikach otrzymują maksymalnie trzy gwiazdki:
Jedna gwiazdka Michelin - miejsce godne uwagi,
Dwie gwiazdki Michelin - miejsce, które warto odwiedzić,
Trzy gwiazdki Michelin - miejsce, które trzeba koniecznie zobaczyć.
W Przewodnikach Michelin przyznaje się także zielone gwiazdki. Otrzymują je lokale szczególnie dbające o środowisko. Wyróżnieniem Bib Gourmand szczycą się z kolei restauarcje, które oceniono jako dobre i tanie.
Maaemo, czyli jedyne norweskie trzy gwiazdki
RE-NAA – dwie gwiazdki w Stavanger
Szczęśliwa dwunastka – norweskie restauracje z jedną gwiazdką Michelin
- Kontrast,
- Hyde,
- Hot Shop,
- Schlägergården,
- Statholdergaarden.
- Fagn,
- Credo,
- Speilsalen.
W Przewodniku Michelin znalazły się także trzy norweskie restauracje, które otrzymały tytuł Bib Gourmand – Smalhans (Oslo), FAGN-Bistro (Trondheim) oraz Jossa Mat & Drikke (Trondheim). Z kolei zielona gwiazdka, przysługująca lokalom dbającym o środowisko, przypadła siedmiu restauracjom: Maaemo, Rest, Einer, Stallen, Credo, Jossa Mat & Drikke oraz FYR Bistronomi & Bar.
Źródło: MojaNorwegia

To może Cię zainteresować