
Drugim powodem jest to, że gdyby ktoś odczuł potrzebę przygotowania całej potrawy od zera, będzie potrzebował na to co najmniej 12-13 dni...
Uwagi wstępne
Zanim przejdziemy do jednego z przepisów na świąteczną lutefisk (czyli rybę okraszoną dodatkami) słów kilka o uzyskiwaniu samej ryby z ługu. Jak sama nazwa wskazuje, potrzebna nam będzie ryba - konkretnie suszony dorsz (sztokfisz) - oraz ług sodowy.
Krótka informacja dla osób, które były na bakier z chemią: Ług to wodorotlenek sodu rozpuszczony w wodzie, silnie żrąca substancja chemiczna, używana, między innymi, do czyszczenia odpływów, tępienia chwastów i produkcji biopaliwa. (No i oczywiście do produkcji lutefisk, ale to rozumie się samo przez się.) W zetknięciu ze skórą powoduje oparzenia, a z błonami śluzowymi (oczy, język) ślepotę lub utratę zmysłu smaku... miła perspektywa, czyż nie?
![]() |
Biedne sztokfisze, nie wiedzą, że wkrótce przemienią się w złowrogie lutefisk! |
No dobrze. Skoro już mamy naszego dobrze obsuszonego i twardego niczym sztacheta z płotu (bądź dobrze zmrożony nieboszczyk) sztokfisza oraz rzeczony ług, pozostaje nam tylko:
primo: wymoczyć sztokfisza w wodzie (by pozbył się sztywności zwłok zostawionych na mrozie) - potrzeba na to około pięciu-sześciu dni. Wodę zmieniamy codziennie!
secundo: wymoczyć go przez kilka dni w ługu sodowym (by nabrał konsystencji zwłok topielca).
tertio: uzyskaną w ten sposób napęczniałą, galaterowato-mydlaną substancję rybną ponownie wymoczyć w wodzie (znów pięć-sześć dni z codziennym zmienianiem wody), w celu wypłukania ługu, by podczas świątecznej kolacji nie wyżarło nam języka.
Tak przygotowaną rybę z ługu (lutefisk) można ugotować na parze lub upiec.
Lutefisk z paciają z groszku
Przepisów na tradycyjne świąteczne dania, w których gwoździem (nie, nie do trumny) gwoździem programu jest lutefisk jest kilka. Oto jeden z nich:
Składniki (na 4 osoby)
- 3 kg ryby z ługu
- 2 łyżki stołowe soli
- ok. 600 gr ziemniaków
- 200 gr bekonu
- grubo zmielony pieprz
- 3 dl suszonego zielonego groszku
- woda
- 1 dl mleka
- 1 łyżka stołowa mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ryba
Najlepiej upiec lutefisk w piekarniku, w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Piekarnik ustawić na temperaturę 200 stopni. Rybę ułożyć skórą do dołu naczynia i posypać solą. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec przez około 40 minut. (Krócej, jeśli pieczemy mniejszą ilość ryby).
Groszek:
Namoczyć przez noc groch w wodzie. Zmienić wodę i rozgotować groszek na miękko (do gotowania należy wziąć tylko taką ilość wody, żeby przykryła groszek). Dodawać stopniowo mleko i mąkę pszenną, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej paćki. Gotować przez około 5-6 minut. Doprawić solą do smaku.
Ziemniaki i spółka:
Pokroić bekon w kosteczkę i piec na małym ogniu, by tłuszcz się wytopił, a bekon zrobił się chrupki. Ugotować ziemniaki.
Podawać gorącą rybę wraz z paciają z groszku i ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku.
(Uwaga! Warto postawić na stole musztardę bądź inne przyprawy, którymi w razie potrzeby można próbować zamaskować smak lutefisk.)
Uwagi końcowe
Jeśli ktoś zdecydowałby się na zaserwowanie w Święta lutefisk (może w celu otrucia nielubianej teściowej?) i chciałby również z tej okazji wyciągnąć na stół rodowe srebra w postaci np. widelców, niech, na wszystkich bogów Walhalli, nie używa ich do jedzenia tego piekielnego dania, bo zostaną zniszczone na skutek wejścia w reakcję chemiczną z pozostałościami ługu.
![]() |
Po drugie: lutefisk nie pachnie najlepiej (czy czytając opis przyrządzania, ktoś miał co do tego jakieś wątpliwości?), za to zapach jest bardzo trwały i "przykleja" się do zastawy stołowej. W związku z tym talerzy nie wystarczy po posiłku jak najszybciej umyć. Z reguły trzeba także spłukać je octem.
Lutefisk w kulturze
Nieważne z jakimi wyrzeczeniami wiąże się jedzenie lutefisk. Lutefisk jest częścią norweskiej kultury i tradycji, więc Norwegowie będą rybę z ługu jeść. Przynajmniej raz do roku. Z reguły nie więcej. Ale poza sztuką kulinarną są też inne rodzaje sztuki, za pomocą których można wyrazić niesłabnącą miłość do lutefisk,
![]() |
np. koszulki... |
![]() |
lub emblematy na samochód:
![]() |
![]() |
Na koniec ciekawostka: Lutefisk zajmuje zaszczytne(?) pierwsze miejsce portalu JoeMonster na najbardziej przerażające jedzenie świata!
Smacznego!
To może Cię zainteresować
13-01-2022 17:35
8
0
Zgłoś
07-12-2015 13:36
14
0
Zgłoś
02-01-2015 17:17
0
-1
Zgłoś
02-01-2015 14:15
1
0
Zgłoś
02-01-2015 13:04
1
0
Zgłoś
01-01-2015 22:12
3
0
Zgłoś