Praca w Norwegii
Kucharz potrzebny od zaraz
1

W Norwegii potrzeba zawodowych kucharzy, także z zagranicy.
Firmy pośredniczące w znalezieniu pracy przez lata znalazły pracę wielu pracownikom budowlanym. W Norwegii zatrudniono także kucharzy z zagranicy.
Język to podstawa
Bruno Pereira przyleciał do Norwegii z Portugalii. Znalazł pracę poprzez firmę Adecco. Pracuje teraz w Bergen i jest zadowolony.
- Teraz w Portugalii jest ciężko o dobrą pracę. Bardzo się cieszę, że mam możliwość pracy w Norwegii - opowiada Bergensavisen.
Wiele firm rekrutujących, na przykład Adecco, wymagają znajomości języka angielskiego. Ale w Norwegii najlepiej się pracuje znając oczywiście norweski. Zwłaszcza jeśli pracuje się w kuchni. Tu praca może być stresująca, klienci narzucają tempo i mają różne wymagania - warto znać chociaż podstawy języka, by nie popełniać błędów.
- Potrafię norweskie słowa, których używamy w kuchni. Na przykład lapskaus, dampet, svin i gulrøtter - mówi Pereira bergeńskiej gazecie.

wikimedia.org
Doświadczenie
Pereira, z którym rozmawiała Bergensavisen, jest kucharzem z wykształcenia i ma za sobą długoletnie doświadczenie z pracy w restauracjach 4 i 5 gwiazdkowych.
- Pracowałem przez chwilę na lotnisku, a potem pojawiła się możliwość pracy w Norwegii. Po przejściu wielu testów, dwukrotnie przeprowadzono ze mną rozmowę i w połowie lutego zadzwonili do mnie z informacją, że dostałem pracę w Norwegii.
Lepsze życie w Norwegii?
Pereira opowiada w Bergensavisen o tym, że znaczącą różnicą jest pensja - w Norwegii Portugalczyk zarabia 2 razy więcej. Inne są także warunki pracy. Jednak jeśli chodzi o jedzenie, można znaleźć dużo podobieństw.
- Wiele potraw z Portugalii przypomina tradycyjne norweskie jedzenie, jak na przykład ziemniaczane pulpety i lapskaus.
Portugalczyk chwali także dostępność świeżych produktów i profesjonalne podejście do przygotowania jedzenia.
Kucharz potrzebny od zaraz
- W branży brakuje od 4 do 5 tysięcy kucharzy, a jeszcze więcej w sezonie - mówi Trygve Flood, który zajmuje się rekrutacją w Adecco, a z wykształcenia jest... kucharzem.
- Brak kucharzy jest dziś w Norwegii dotkliwy.
Jest niewielu chętnych do pracy, niewielu kształci się w zawodzie kucharza, a coraz więcej osób odchodzi od tego trudnego zawodu.
- To sprawia, że stoimy w obliczu realnego niebezpieczeństwa, że w norweskich restauracjach i hotelach jakość znacznie spadnie.
Zawód przede wszystkim
Biuro pośredniczące rekrutuje do Norwegii tylko wykształconych kucharzy. Wymaga także języka angielskiego i doświadczenia za granicą.
Firma ma duże doświadczenie w rekrutacji pracowników w Polski - poszukuje więc kucharzy i tutaj.
- Mamy dobre doświadczenia w pracy w Polakami. Mają wysokie morale i są stabilnymi pracownikami. Mimo że na początku niektórzy mogą być sceptyczni, jeśli chodzi o zatrudnienie kucharza z Polski, szybko się to zmieni, kiedy przyjmie go do pracy - chwali Polaków Flood.
Inne podejście do pracy
Największym wyzwaniem przy rekrutacji zawodowych kucharzy z zagranicy nie jest wcale inna kultura jedzenia. Trzeba nauczyć się przygotowywać lokalne potrawy, kiedy zaczyna się w nowym miejscu, ale nie są one aż tak skomplikowane.
- Największym wyzwaniem może być fakt, że trzeba samemu podejmować decyzje. A wielu z tych kucharzy pochodzi z kultur, gdzie niechętnie myśli się i wykonuje czynności samodzielnie, a raczej wykonuje się polecenia szefa - mówi Flood.
Oprócz testu dotyczącego jedzenia, kandydaci na kucharzy zapraszani są na dwa wywiady - jeden z pracownikiem biura w Polsce i jeden z Floodem. Zanim ewentualnie otrzymają ofertę pracy, idą na tygodniowy kurs.

ba.no
Jak znaleźć pracę?
Tak wygląda rekrutacja poprzez firmę Adecco, jednak warto poszukać ofert na własną rękę i kontaktować się bezpośrednio z pracodawcą.
Pomocne mogą okazać się portale finn.no czy jobbnorge.no. Warto przeglądać zakładkę PRACA na portalu mojanorwegia.pl, gdzie dodawane i krótko tłumaczone są ogłoszenia z norweskich portali. Po znalezieniu oferty, należy skontaktować się z pracodawcą - portal mojanorwegia.pl nie jest ani pośrednikiem w znajdowaniu pracy ani autorem ogłoszenia.

Pracodawca może wymagać od nas fagbrev - tutaj możecie przeczytać, co to jest i jak zdobyć taki dokument.
Jeżeli na poważnie myśli się o znalezieniu pracy w Norwegii, trzeba poznać minimum angielski (zwłaszcza do pracy jako kucharz). Warto także pomyśleć o nauce języka norweskiego - na naszym portalu ogłasza się wiele szkół, które mogą być w tym pomocne.
A jakie są wasze doświadczenia w poszukiwaniu pracy w Norwegii? Czy ktoś z was pracuje w tym kraju jako kucharz?
Źródło: ba.no; zdjęcie frontow: wikimedia.org
Reklama
Reklama
To może Cię zainteresować
5
29-04-2014 15:00
1
0
Zgłoś