Kuchnia
Zupa krabowa

Zupa krabowa to danie niezbyt popularne w Polsce, bliskie za to sercom Norwegów. Jeżeli macie ochotę na owoce morza w oryginalnej formie, to zachęcamy do spróbowania właśnie tego dania!
Składniki (na 4 porcje):
- 1 ugotowany krab
- 2 łyżeczki masła
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 gałązka tymianku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200 ml białego wina
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 żółtka
- 200 ml śmietany
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 por
- 1 awokado

Zupa krabowa, fot. matoppskrift.no
Przygotowanie:
Oczyść kraba i odłóż mięso. Zmiażdż nogi w moździerzu. Podgrzej w garnku masło, włóż skorupę kraba i ostrożnie podgrzewaj, aż zbrązowieje.
Obierz i umyj marchewkę, cebulę i pora, a następnie pokrój na niewielkie kawałki. Włóż warzywa do garnka i gotuj ok. 10 minut razem ze skorupą. Dodaj przyprawy, następnie dolej wodę i wino. Gotuj na małym ogniu pod przykrywka przez ok. 20 minut.
Obierz awokado i zblenduj razem z czerwonym, krabim tłuszczem i małymi kawałkami mięsa. Dodawaj powoli do wywaru, aż zupa stanie się gęsta i aksamitna. Kiedy wszystko znajdzie się w garnku dodaj resztę krabiego mięsa, podgrzej i dopraw sola do smaku. Zmieszaj żółtka, mąkę ziemniaczaną i śmietanę, zmniejsz ogień pod garnkiem i wlej mieszankę.
Podawaj zupę od razu po ugotowaniu, pasują do niej grzanki z serem. Smacznego!
zdjęcie: fotolia.pl - royalty free

To może Cię zainteresować
5