Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Zupa krabowa

Udostępnij
na Facebooku
Zupa krabowa


Zupa krabowa to danie niezbyt popularne w Polsce, bliskie za to sercom Norwegów. Jeżeli macie ochotę na owoce morza w oryginalnej formie, to zachęcamy do spróbowania właśnie tego dania!


Składniki (na 4 porcje):


  • 1 ugotowany krab
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 ml białego wina
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietany
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 por
  • 1 awokado

 

Zupa krabowa
Zupa krabowa, fot. matoppskrift.no

 

Przygotowanie:


Oczyść kraba i odłóż mięso. Zmiażdż nogi w moździerzu. Podgrzej w garnku masło, włóż skorupę kraba i ostrożnie podgrzewaj, aż zbrązowieje.

Obierz i umyj marchewkę, cebulę i pora, a następnie pokrój na niewielkie kawałki. Włóż warzywa do garnka i gotuj ok. 10 minut razem ze skorupą. Dodaj przyprawy, następnie dolej wodę i wino. Gotuj na małym ogniu pod przykrywka przez ok. 20 minut.

Obierz awokado i zblenduj razem z czerwonym, krabim tłuszczem i małymi kawałkami mięsa. Dodawaj powoli do wywaru, aż zupa stanie się gęsta i aksamitna. Kiedy wszystko znajdzie się w garnku dodaj resztę krabiego mięsa, podgrzej i dopraw sola do smaku. Zmieszaj żółtka, mąkę ziemniaczaną i śmietanę, zmniejsz ogień pod garnkiem i wlej mieszankę.

Podawaj zupę od razu po ugotowaniu, pasują do niej grzanki z serem. Smacznego!
zdjęcie: fotolia.pl - royalty free

Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok