Kuchnia
Tartaletki z pieczonym łososiem

Dziś mała propozycja na karnawałowe spotkania. To mini przekąska bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją urozmaicać świeżymi ziołami i warzywami w zależności od potrzeb i gustów kulinarnych. Znakomicie pasuje w towarzystwie sosów np. czosnkowego lub chrzanowego.
Składniki na 24 tartaletki
Masa łososiowa:
- 300-400 g łososia;
- sól, pieprz, cytryna do przyprawienia;
- 3 łyżki serka typu philadelphia;
- 1 jajko;
- koperek.
Łososia natarłam solą, pieprzem i cytryną, owinęłam folią i upiekłam w piekarniki. Piekłam krótko, tylko na tyle, aby mięso łatwo było rozdrobnić, ale żeby nie straciło soczystości. Rozdrobniłam je kiedy ostygło, dodałam jajko i serek, przyprawiałam pieprzem cytrynowym i koperkiem. Masę odstawiałam do lodówki.

Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej wieloziarnistej np. z otrębami;
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej;
- 1 jajko;
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego;
- 100 g miękkiego masła;
- 1 łyżeczka cukru;
- szczypta soli;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Tartaletki piekłam w formie na muffinki nasmarowanej masłem. Wszystkie składniki zagniotłam i rozwałkowałam na na grubość ok. ok 0,5 cm. Wykrajałam szklanką krążki, które kładłam na dno foremek. Na ciasto nakładam po łyżce farszu. Tartaletki piekłam 25 min. w 190 stopniach. Gotowe posypałam drobno posiekanym porem i papryką.

Smacznego!
Przepis przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.
zdjęcie: Katarzyna Smól

Reklama
To może Cię zainteresować
5