Szarlotka z bezą – pyszne połączenie jabłek, orzechów i cynamonu

Szarlotka to ciasto, do którego można dobierać rozmaite, słodsze i kwaśniejsze dodatki. fot. Katarzyna Smól
Składniki:
– 100 orzechów włoskich zmielonych na mączkę
– 100 g mąki pełnoziarnistej
– 70 g cukru pudru
– 100 g zimnego masła
– 1 żółtko ugotowane na twardo
– 1 łyżeczka cukru z wanilią
– skórka otarta z 1 cytryny
Na nadzienie:
– 3 duże jabłka
– 1 łyżeczka cynamonu
– 50 g orzechów włoskich
– 1 surowe żółtko
Na bezę:
– 2 białka
– 110 g cukru pudru
– 35 ml wody
– szczypta soli
Sposób przygotowania:
Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy formę do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Tartę podpiekamy 15 min. w 180 stopniach. Jabłka obieramy i kroimy na grube plastry i zalewamy mieszaniną z jajka, cynamonu i cytryny. Całość nakładamy na podpieczony spód, posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy 20 min.
W tym czasie przygotowujemy bezę. Cukier mieszamy z wodą i zagotowujemy, białka ubijamy na sztywną pianę i do nich powoli dodajemy gorący syrop cukrowy ciągle mieszając. Bezę wykładamy na jabłka i pieczemy jeszcze ok. 20 min. Beza powinna zbrązowieć, ale pozostanie miękka. Po wystygnięciu pojawi się na niej „rosa”.
Przepis inspirowany programem „Szczypta smaku".
Smacznego!

To może Cię zainteresować