Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

SAŁATKA INNA NIŻ WSZYSTKIE

Sylwia Jedynak - Jedynka Gotuje

15 lipca 2014 09:02

Udostępnij
na Facebooku
1
SAŁATKA INNA NIŻ WSZYSTKIE

Dziś wróciłam do przepisu ze starego zeszytu. W sałatce lądują warzywa surowe, gotowane i smażone, przez co uzyskujemy ciekawy smak i różnorodną teksturę.

Dawno, dawno temu poczęstowała mnie tą sałatką koleżanka. Początkowo w ogóle mnie nie zachwyciła. Zjadłam, bo zjadłam pewna, że to pierwszy i ostatni raz. Niespodziewanie po tygodniu nabrałam takiej ochoty na powtórkę, że dzwoniłam po przepis. Później powtarzałam ją tak często, że mi się przejadła. Dziś wróciłam do przepisu ze starego zeszytu. W sałatce lądują warzywa surowe, gotowane i smażone, przez co uzyskujemy ciekawy smak i różnorodną teksturę. Ilość też jest imponująca, wystarczy dla największych głodomorów :)

Sałatka

Składniki:


  • 250g makaronu (u mnie pełnoziarniste świderki, fussili fullkorn);
  • 1 brokuł (brokkoli);
  • 250g groszku zielonego (erter);
  • 250 g pieczarek (champignon);
  • tym razem miałam też tyle samo kurek (kantarell);
  • 1 czerwona papryka (paprika);
  • 1 duża cebula (løk);
  • 150g żółtego sera;
  • sól (np. ziołowa), pieprz, ulubione zioła;
  • oliwa z oliwek lub pestek winogron;
  • ocet (ja zmieszałam pół na pół winny i balsamiczny);

Przygotowanie:


Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente (czyli do momentu, aż będzie sprężysty, nierozgotowany). Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy razem z groszkiem kilka minut we wrzątku. Osączamy i wrzucamy do wody z kostkami lodu, aby nie stracił koloru.

Sałatka


Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oliwie do miękkości. Następnie na tej samej patelni smażymy pieczarki pokrojone w plastry. Paprykę kroimy dowolnie, ser w cienkie paski.

Z oliwy, octu i przypraw robimy dresing. Nie żałujmy ziół zarówno z doniczki, jak i suszonych. Dresing powinien być mocno ziołowy. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki. Sałatka idealna na pikniki, imprezki i na drugie śniadanie w pracy.

Sałatka


Smacznego!

Przepis i zdjęcia przygotowane przez Sylwię Jedynak - Jedynka gotuje.


Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Tanie CHRUPANIE

22-04-2015 21:16

Świetnie rozpisane składniki,mmm..to musi być poezja smaku :-D

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok