Kuchnia
Racuchy drożdżowe
2

Dla mnie drożdżowe racuchy to smak dzieciństwa. Koniecznie z jabłkami, obsypane cukrem pudrem. Polecam sprawdzony przepis - racuchy wychodzą pulchne i miękkie, nie nasiąkają tłuszczem. Są pyszne. Czy ktoś z Was się skusi?
Składniki:
- 250 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 15 g masła
- ok. ¼ l mleka
- 2 jajka
- 50 g cukru
- sól
- tłuszcz do smażenia
- 1 duże jabłko (lub 2 jeśli wolicie dużo jabłek w plackach)
- cukier puder do posypania
Drożdże mieszam z łyżeczką cukru. Gdy się rozpuszczą dodaję je do przesianej mąki. Dolewam połową mleka, roztopione i wystudzone masło. Jajka roztrzepuję z resztą cukru i także dodaję do mąki. Mieszam całość łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jeśli trzeba, dolewam resztę mleka. Następnie nakrywam misę z ciastem ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około godzinę.
Kiedy jest gotowe smażę placki na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika, aby smażyły się powoli i były na pewno upieczone w środku. Nakładam około jedną łyżkę ciasta na jeden placek, na który od razu kładę cząstki jabłka. Można także pokrojone jabłko wrzucić od razu do całej masy, ale czasami ciasto po wyrośnięciu gęstnieje na tyle, że jest trudno przemieszać je z jabłkami. Usmażone placki odkładam na ręcznik papierowy, po chwili, jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem i od razu podaję.
Smacznego :)
Reklama
To może Cię zainteresować
13
26-04-2014 16:26
1
0
Zgłoś