Kuchnia
Pieczone krewetki czosnkowe
2

Składniki:
- 40 g krewetek w skorupkach (mogą być też mrożone);
- 3 łyżki oliwy;
- 1 łyżka musztardy (najlepsza Dijon);
- 2 ząbki czosnku starte lub przepuszczone przez praskę;
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- szczypta soli.

Przygotowanie:
Krewetki obieram, część skorupki z ogonka odrzucam, głowy zostawiam, ponieważ skorupki także nadają smaku i aromatu.Resztę składników mieszam ze sobą, po czym tak przygotowaną marynatą zalewam krewetki, mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki.
Następnie wykładam krewetki do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego (można to także zrobić bezpośrednio na blasze do pieczenia) i wstawiam na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Gotowe można dodatkowo posypać solą i natką pietruszki. Znakomicie smakują także z koperkiem.
Smacznego!


Przepis przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.
zdjęcie: Katarzyna Smól
Reklama
Reklama
To może Cię zainteresować
30-08-2014 22:44
0
0
Zgłoś
30-08-2014 21:52
1
0
Zgłoś