Kuchnia
Orzechowe ciasto bez mąki
3

Bardzo lubię to ciasto, pełne aromatycznych orzechów i bardzo łatwe do wykonania.
W Polsce piekłam je na spodzie z wafli używanych najczęściej do przekładania słodkimi masami. W Norwegii ciężko było mi takie znaleźć dlatego użyłam cienkich niesłonych wafli, które czasem można znaleźć w sklepie na półkach z chrupkim pieczywem. Ciasto jest warte upieczenia nawet bez specjalnego spodu :)

fot. Katarzyna Smól
Składniki:
- 250 g orzechów włoskich i laskowych zmielonych bardzo drobno, ale grubiej niż na mączkę
- 4 duże jajka (L)
- 230 g cukru
- aromat migdałowy
- wafle do wyłożenia formy (ewentualnie można zastąpić biszkoptami, cienkimi herbatnikami)

fot. Katarzyna Smól
Jajka utarłam z cukrem, najpierw białka, potem do nich dodałam żółtka i dalej powoli ucierałam. Następnie do masy dodałam zmielone orzechy i przemieszałam do połączenia składników. Dno formy (u mnie kwadratowa 23x23 cm.) wyłożyłam waflami i wylałam na nie masę. Ciasto piekłam ok. 50 min. w 160 stopniach. Po upieczeniu ciasto studziłam przez godzinę w piekarniku (musi podeschnąć jak beza).
Autorem przepisu jest koleżanka Ida. Smacznego :)

fot. Katarzyna Smól
Więcej przepisów na stronie Moje gotowanie w Norwegii.
Zdjęcie frontowe: Katarzyna Smól
Reklama
Reklama
To może Cię zainteresować
14-02-2015 09:50
1
0
Zgłoś
07-02-2015 12:51
0
0
Zgłoś
07-02-2015 08:35
0
-1
Zgłoś