Kuchnia
Nordycka dieta jest dobra dla zdrowia
5

Udowodniono, że kuchnia państw skandynawskich ma pozytywny wpływ na ludzkie samopoczucie. Bogata w jeżyny i ryby może przynosić również tak dobre efekty w zrzucaniu wagi jak stosowanie diety śródziemnomorskiej.
Grupa duńskich naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze przedstawiła wyniki swoich nowych badań na Europejskim Kongresie Kardiologicznym w Barcelonie. Duńczycy pracowali nad ustaleniem, czy istnieje różnica między spożywaniem produktów typowo skandynawskich, a przyswajaniem na co dzień zwykłego jedzenia. Jedna z grup, na której przeprowadzone było badanie, przez pół roku trzymała się „nordyckiej diety”. U tych ludzi zanotowano zdecydowanie mniejsze ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, lepszą przemianę materii i łatwiejsze zrzucanie zbędnych kilogramów niż w przypadku grupy spożywającej zwykłe jedzenie.

foto: flickr.com/John Boyd
– W ciągu ostatnich lat, wielu z nas zdecydowało się przerzucić na bardziej zamerykanizowaną dietę. Powinniśmy jednak czerpać z naszych kulinarnych korzeni. Dawne przepisy można przecież nieustannie modernizować. Wiele dań z kuchni skandynawskiej smakuje wspaniale. Teraz wiemy, że są one również dobre dla naszego zdrowia – mówi Thomas Meinert Larsen, jeden z naukowców nadzorujących badania.

foto: pixabay.com
Dieta nordycka składa się z klasycznych skandynawskich składników takich jak jagody, grzyby, ryby, dziczyzna i chleb pełnoziarnisty. Natomiast olej rzepakowy stosowany w kuchni skandynawskiej ma podobne właściwości jak oliwa, którą dodają do swoich dań państwa basenu Morza Sródziemnego.
źródło: aftenbladet.no
źródło zdjęcia frontowego: wikimedia.org - cyclonebill - Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0
To może Cię zainteresować
22-04-2015 21:07
2
0
Zgłoś
04-09-2014 23:44
2
0
Zgłoś
04-09-2014 23:31
0
0
Zgłoś
02-09-2014 21:34
2
0
Zgłoś
02-09-2014 20:52
1
0
Zgłoś