Kuchnia
Murzynek z dżemem
4

Dziś mam dla Was pyszny murzynek z dodatkiem dżemu. Jest łatwy do przygotowania, a efekt końcowy może być za każdym razem nieco inny w zależności od tego jaki smak dżemu wybierzecie.
Dziś prezentuję Wam ciasto z dżemem jeżynowym. Przepis jest autorstwa Nigelli Lawson, ale nieco go zmieniłam, aby pasował do rzadkich norweskich dżemów.

Składniki:
- 125 g masła;
- 150 g mąki;
- 230 g dżemu owocowego;
- 100 g gorzkiej czekolady;
- 100 g cukru (można więcej jeśli użyjecie mało słodkiego dżemu);
- szczypta soli;
- 2 jajka (rozmiar L);
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Masło roztopiłam i rozpuściłam w nim czekoladę. Kiedy trochę przestygło dodałam dżem i cukier, wymieszałam. Następnie dodałam do tej masy roztrzepane jajka i znów przemieszałam. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem i solą i wymieszałam wszystko widelcem do połączenia składników.

Ciasto wlałam do małej keksówki i piekłam 55 min. w 180 stopniach. Ciasto można zaserwować z sosem zrobionym z jeżyn i cukru (można użyć mrożonych owoców). Smacznego :)
Przepis i zdjęcia przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii
Reklama
Reklama
To może Cię zainteresować
12-10-2014 11:22
3
0
Zgłoś
08-10-2014 19:22
4
0
Zgłoś
07-10-2014 10:10
0
-2
Zgłoś