Kuchnia
Migdałowe ciasto z rabarbarem

Ku mojej wielkiej radości w norweskich ogródkach rośnie już rabarbar. Uwielbiam kwaskowy smak rabarbaru, najlepiej jeśli połączony jest ze słodkimi nutami.
Jednym z takich połączeń są słodkie truskawki. Do tego słodka, maślana kruszonka. Wszystko na pysznym ucieranym cieście. Tak oto mamy przepis na idealne ciasto na majowy weekend :)
Składniki:
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 180 g mąki pszennej + 2 łyżki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
- 300 g rabarbaru
- 100 g truskawek
- garść płatków migdałowych

Plus składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 75 g mąki

Owoce kroję na małe kawałki i mieszam z 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami brązowego cukru. Składniki kruszonki mieszam ze sobą i palcami łączę w drobne grudki. Masło (powinno być w temp. pokojowej) ucieram z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodaję jajka, jedno po drugim cały czas mieszając. Następnie dodaję ekstrakt migdałowy i sól a potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wykładam do kwadratowej małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wsypuję owoce, na nie kruszonkę. Posypuję wierzch płatkami migdałowymi. Ciasto piekłam długo, bo 1 godz. i 15 min. w 170 stopniach, ale u Was ten czas może być krótszy, dużo zależy od tego jak bardzo wodniste będą owoce. Wierzch ciasta powinien być zwarty i przyrumieniony, a po włożeniu w ciasto patyczka, nie może być na nim widać surowego ciasta.

Smacznego!
Przepis przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii

Reklama
To może Cię zainteresować
4