Kuchnia
Melba
3

To pyszne ciasto, które może zastąpić sernik na świątecznym stole.
Melba Ilony - pod taka nazwą znalazłam to ciasto kilka lat temu w jednym z dodatków kulinarnych Gazety Wyborczej. Brzmiało tajemniczo, receptura była intrygująca, zdjęcia kusiły ale dopiero z okazji tegorocznych Świąt Wielkanocnych postanowiłam je zrobić. I od razu zadałam sobie pytanie, dlaczego tak późno? Bo ciasto jest pyszne, lekkie i ma niepowtarzalny smak lekkiego serowego kremu.

Składniki:
- 1 opakowanie długich biszkoptów
- 2 puszki brzoskwiń (lub jedna jeśli wolicie w cieście mniejsze kawałki)
- 1 l. mleka Hel
- 400 g kwaśnej śmietany
- 6 jajek
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka cukru waniliowego
- 50 g brandy (ja użyłam Mailbu - polecam)
Składniki na polewę:
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Najpierw zagotowałam mleko i odstawiłam do lekkiego przestudzenia. Jajka wymieszałam mikserem ze śmietaną i dodałam do jeszcze ciepłego, ale niegorącego mleka. Ponownie postawiłam na palnik, ale tylko po to, by mleko podgrzać, ale co ważne nie zagotować. Chodzi o to, aby wytrącił się twarożek, który zebrałam łyżką cedzakową i odłożyłam na sitko wyłożone ściereczką (czyli procedura taka, jak przy robieniu twarogu).
Zebranego twarożku nie wyciskałam, tylko odstawiłam na całą noc do obcieknięcia (w chłodnym miejscu). Na drugi dzień (lub po kilku godzinach, jeśli pracę rozpoczniecie rano) zmiksowałam miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie stopniowo dodawałam masę serową cały czas mieszając. Na koniec wlałam malibu i sok z cytryny, wymieszałam.
Na dnie tortownicy ułożyłam biszkopty (można je delikatni nasączyć syropem, w którym są brzoskwinie). Na biszkopty nałożyłam połowę masy serowej, na nią ułożyłam pocięte w plastry brzoskwinie, następnie resztę masy serowej. Potem zrobiłam polewę czekoladową rozpuszczając i mieszając wszystkie składniki w garnku. Polewę rozsmarowałam na cieście, kiedy była jeszcze ciepła i rzadka.
Smacznego i Wesołych Świąt!


Zapraszam na moją stronę na facebooku.

To może Cię zainteresować
13