Kuchnia
Marchewkowe muffiny

Macie ochotę na coś szybkiego do kawy? Sięgnijcie po przepis na pyszne muffiny marchewkowe.
Dla mnie obowiązkowo należy dodać do nich kawałki gorzkiej czekolady. Dodatkowym plusem muffinek jest proste przygotowanie. Ciasto robi się naprawdę bardzo łatwo i szybko, a po upieczeniu, w domu długo unosi się delikatny cynamonowy aromat. Gorąco polecam!
Składniki:
Miska nr 1:
- 4 średniej wielkości marchewki obrane i starte na tarce o średnich oczkach
- 3 jajka rozmiar L
- 3/4 szklanki oleju
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
Miska nr 2:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 kostki gorzkiej czekolady drobno posiekanej
Sposób przygotowania:
W misce nr 1 wymieszałam marchewki, jajka, olej, brązowy cukier oraz cukier z wanilią. W misce nr 2 umieściłam składniki „suche”, które później dodałam do mokrych i mieszałam krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto nałożyłam do papilotek w formie na muffiny (12 szt.). Piekłam 25 min. w 180 stopniach. Gotowe i ostudzone możecie polać lukrem, choć ja osobiście wolę je bez tego dodatku.

Przepis pochodzi z bloga www.gotowaniezpasja.blox.pl
Autor zdjęć: Katarzyna Smól

To może Cię zainteresować
4