Kuchnia
Marcepanowe ciasto z wiśniami

Pyszne ciasto dla tych, którzy lubią ciężkie i wilgotne ciasta. Słodkie, czekoladowe, ale przełamane smakiem kwaśnych wiśni. Idealne na deser w te deszczowe i zimne dni...
Składniki:
- 300 g wiśni mrożonych
- 100 g masła w temp. pokojowej
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 250 g czekolady
- 150 g orzechów
- 100 g masy marcepanowej

fot. Katarzyna Smól
Wiśnie rozmroziłam i odsączyłam. Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodawałam po jednym żółtku cały czas miksując masę. Następnie dodałam 100 g startej czekolady, startego marcepanu i posiekanych orzechów (część zostawiłam do posypania ciasto po upieczeniu) i wszystko przemieszałam. Białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie wymieszałam do masy.

fot. Katarzyna Smól
Małą tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam masę. Na wierzchu ułożyłam wiśnie delikatnie wciskając (więcej wiśni ułożyłam pod bokach). Ciasto piekłam ponad godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu przestudzone ciasto oblałam roztopioną czekoladą i posypałam posiekanymi orzechami.

fot. Katarzyna Smól

fot. Katarzyna Smól
Smacznego!
Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie"
Tekst i zdj. frontowe: Katarzyna Smól

Reklama
To może Cię zainteresować