Klasyka norweskich wypieków: Kanelsnurrer – zakręcone cynamonowe bułeczki

Klasyka norweskiej kuchni - połączenia drożdżowego ciasta z cynamonowym nadzieniem fot. Katarzyna Smól
Składniki na ciasto:
– 250 ml ciepłego mleka
– 15 g świeżych drożdży
– 60 g cukru
– 1/2 łyżeczki kardamonu
– szczypta soli
– 1 małe jajko np. rozmiar M
– 75 g rozpuszczonego masła
Składniki na nadzienie cynamonowe:
– 1 łyżeczka cynamonu
– 3 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:
Zaczyn należy zrobić z ciepłego mleka, łyżki cukru, łyżki mąki i pokruszonych drożdży. Wszystko trzeba wymieszać i poczekać, aż drożdże zaczną działać. Następnie zaczyn należy dodać do mąki i reszty składników. Zagniatać ciasto przez ok. 10 min, do momentu aż zrobi się gładkie i elastyczne.
Ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką, i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość (na ok. godzinę). W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem nadzienia.
Wymieszaj dokładnie składniki na nadzienie, ucieraj je łyżką. Kiedy ciasto urośniewyciągnij je na blat i krótko zagniataj. Następnie rozwałkuj je na prostokąt. Na połowie (wzdłuż dłuższego boku) rozsmaruj nadzienie i złóż ciasto na pół. Lekko rozwałkuj, a następnie potnij prostokąt na paseczki (ok. 2 cm.), będzie ich ok. 12 szt.
Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości od siebie, żeby miały miejsce, żeby rosnąć. Papier do pieczenia można dodatkowo można wcześniej posypać cynamonem.

Smacznego!

To może Cię zainteresować