Kuchnia
Karnawałowe bułeczki ze śmietaną i owocami
2

Norweskie bułeczki ze smietaną to idealna przekąska na karnawał! fot. Katarzyna Smól
Delikatny krem, pyszne drożdżowe ciasto i owoce. Prezentujemy łatwy przepis na weekendowe słodkości, czyli bułeczki ze śmietaną.
Dziś wypróbujemy przepis na norweskie bułeczki w wersji karnawałowej, czyli drożdżowe ciasto przełożone bitą śmietaną, dżemem lub owocami. To idealny deser na nadchodzący w Norwegii fastelavnssøndag, czyli święto wszystkich kochających słodkie wypieki! Ktoś je już piekł?
Składniki:
– 20 dkg margaryny (ja użyłam masła)
– 4 dl mleka (1 dl to pół szklanki, czyli 2 szklanki mleka)
– 1 saszetka suchych drożdży
– 12 g lub 24 g świeżych drożdży, w z których trzeba zrobić zaczyn)
– 2 jajka
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 kg mąki pszennej
– 1 łyżeczka kardamonu
oraz:
– 1 jajko wymieszane z łyżką mleka (do posmarowania bułeczek)
– 4 dl kremówki
– 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Najpierw rozrobiłam drożdże z odrobiną mąki i letniej wody. Masło rozpuściłam, dodałam do niego mleko (powinno być ciepłe). Następnie dodałam mąkę, jajka, sól, cukier, kardamon i zaczyn z drożdży. Wymieszałam i zostawiałam na ok. 40 min.
W mieszaniu ciasta pomagała mi maszyna do pieczenia chleba, szczerze polecam!
Z gotowej masy uformowałam około 22 bułeczki. Zostawiałam je pod lnianą ściereczką na 40 minut, żeby wyrosły. Potem ich wierzch posmarowałam jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiłam je do piekarnika – piekły się ok. 12 minut w 200 stopniach.
Po upieczeniu i ostudzeniu, bułeczki przekroiłam na pół i przełożyłam śmietaną ubitą z cukrem. Dodałam owoce. Na koniec bułeczki posypałam cukrem pudrem.
W Norwegii możecie spotkać się także z podobną wersją tych bułeczek, które przełożono bitą śmietaną i dżemem.
Smacznego!
Składniki:
– 20 dkg margaryny (ja użyłam masła)
– 4 dl mleka (1 dl to pół szklanki, czyli 2 szklanki mleka)
– 1 saszetka suchych drożdży
– 12 g lub 24 g świeżych drożdży, w z których trzeba zrobić zaczyn)
– 2 jajka
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 kg mąki pszennej
– 1 łyżeczka kardamonu
oraz:
– 1 jajko wymieszane z łyżką mleka (do posmarowania bułeczek)
– 4 dl kremówki
– 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Najpierw rozrobiłam drożdże z odrobiną mąki i letniej wody. Masło rozpuściłam, dodałam do niego mleko (powinno być ciepłe). Następnie dodałam mąkę, jajka, sól, cukier, kardamon i zaczyn z drożdży. Wymieszałam i zostawiałam na ok. 40 min.
W mieszaniu ciasta pomagała mi maszyna do pieczenia chleba, szczerze polecam!
Z gotowej masy uformowałam około 22 bułeczki. Zostawiałam je pod lnianą ściereczką na 40 minut, żeby wyrosły. Potem ich wierzch posmarowałam jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiłam je do piekarnika – piekły się ok. 12 minut w 200 stopniach.
Po upieczeniu i ostudzeniu, bułeczki przekroiłam na pół i przełożyłam śmietaną ubitą z cukrem. Dodałam owoce. Na koniec bułeczki posypałam cukrem pudrem.
W Norwegii możecie spotkać się także z podobną wersją tych bułeczek, które przełożono bitą śmietaną i dżemem.
Smacznego!
Reklama
To może Cię zainteresować
5
07-02-2016 21:11
1
0
Zgłoś
06-02-2016 15:17
3
0
Zgłoś