Kuchnia
Karnawałowe babeczki z nutellą

Te babeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Smakują znakomicie z nutellą, ale próbowałam także z innymi kremami czekoladowymi z równie dobrym skutkiem.
Super frajda dla dzieci podczas pieczenia, a przy degustacji uśmiechają się wszyscy bez względu na wiek. Bardzo miła rozpusta, którą możemy rozgrzeszyć karnawałowym szaleństwem. Takie małe co nieco przed pączkami, faworkami i innymi smakołykami, które szykują się na Tłusty Czwartek.
Składniki:
- 140 g miękkiego masła (najlepiej niesolonego)
- pół szklanki cukru
- 3 jajka (do wypieków wybieram rozmiar L)
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (możecie zamiennie użyć łyżeczki cukru wanilowego lub szczypty ziarenek z laski wanilii lub aromatu waniliowego)
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki nutelli

Mikserem ucieram masło razem z cukrem na puszystą masę, dodaję wanilię. Wbijam jajka po jednym, za każdym razem dokładnie miksując masę. Następnie dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dalej miksuję. Gotową masę nakładam do foremek do muffinek do 2/3 wysokości (wychodzi ok. 10-12 szt., ilość zależy od wielkości foremek które wybierzecie). Na górę każdej babeczki nakładam sporą łyżeczkę nutellii staram się ją wmieszać do babeczki cienkim patyczkiem Niedokładność mile widziana, będą ciekawsze wzory - to jest właśnie super robota dla dzieciaków. Babeczki piekę w 160 stopniach przed ok. 30 min. Nutella na zewnąrz zamienia się w chrupiącą czekoladową skorupkę, w środku jest lekko płynna jak najlepsza polewa czekoladowa. Pychotka :)


Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com.
Zapraszam na moją stronę na facebooku.
Reklama

To może Cię zainteresować
4