Kuchnia
Kanelboller, czyli pyszne cynamonowe bułeczki

Norwegowie kochają cynamon. Jeżeli również jesteście fanami tej przyprawy, to spróbujcie własnoręcznie przygotować kanelboller!
Lato to co prawda czas na świeże owoce, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by od czasu do czasu, między truskawką a jagodą, przegryźć pyszną cynamonową bułeczką. Z pewnością poradzicie sobie z tymi właśnie wypiekami. Do dzieła!
Składniki na ciasto:
- 1 litr mleka
- 300 gramów masła/margaryny
- 250 gramów cukru pudru
- 100 gramów drożdży
- pół łyżeczki kardamonu
- 1,5 kilograma mąki
Nadzienie:
- 150 gramów miękkiego masła/margaryny
- 4 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżki stołowe cynamonu
Do posmarowania:
- jedno jajko
- 1 łyżka stołowa mleka

Przygotowanie:
Zagotuj mleko z masłem i cukrem pudrem. Wystudź miksturę do temperatury ok 37 stopni i rozpuść w niej drożdże. Dodaj kardamon i mąkę. Mieszaj ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przygotuj mieszankę masła, cukru i cynamonu. Ciasto wyłóż np. na blachę do pieczenia (dużą i płaską powierzchnię) i posmaruj z wierzchu cynamonową mieszanką, a następnie zwiń w rulon. Pokrój ciasto na kawałki - powinno ich być ok. 30-35. Odstaw pokrojone kawałki ciasta na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Zmieszaj razem jajko i łyżkę mleka, a następnie posmaruj mieszanką bułeczki. Piekarnik nagrzej do 230 stopni i piecz bułeczki przez ok. 10-12 minut, aż uzyskają złoty kolor.

Uwaga!
Dopasuj ilość mąki. Ciasto ma być zbite, a nie rzadkie i ciągnące się, dodaj więcej mąki, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Smacznego! Przepis pochodzi z bloga detsoteliv.no
zdjęcie: pxhere.com - CC0 Public Domain
Reklama

Reklama
To może Cię zainteresować
5