Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Kuchnia

Gofry

Katarzyna Smól

24 czerwca 2014 09:10

Udostępnij
na Facebooku
1
Gofry

Kto ma ochotę na gofry? I to takie jakie można kupić w Polsce nad morzem?

Ja mam zawsze na nie ochotę :) Chrupiące, z dużą ilością dodatków np. bitą śmietaną i owocami. Najbardziej lubię je piec w gofrownicy, która przyjechała ze mnie z Polski, ale próbowałam także w popularnej w Norwegii gofrownicy "serduszkowej" i wyszły równie smaczne, ale oczywiście cieńsze. Polecam wypróbować i się rozsmakować.

Gofry


Składniki na ok. 8 gofrów:

- 2 szklanki mąki;

- 2 szklanki mleka;

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

- szczypta soli;

- 1 łyżka cukru;

- 1/3 szklanki oleju;

- 2 jajka.

Gofry


Zaczynam od jajek - oddzielam białka od żółtek i ubijam sztywna pianę z odrobiną soli. Pozostałe składniki miksuję na gładką masę, na koniec dodaję białka delikatnie mieszam. Od razu piekę, ale masa może także poczekać kilka godzin. U mnie prawie zawsze gofry wychodzą z dziurką, to już chyba mój znak firmowy ;)

Gofry


Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii

Gofry

zdjęcie: Katarzyna Smól

Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok