Kuchnia
Gofry
1

Ja mam zawsze na nie ochotę :) Chrupiące, z dużą ilością dodatków np. bitą śmietaną i owocami. Najbardziej lubię je piec w gofrownicy, która przyjechała ze mnie z Polski, ale próbowałam także w popularnej w Norwegii gofrownicy "serduszkowej" i wyszły równie smaczne, ale oczywiście cieńsze. Polecam wypróbować i się rozsmakować.

Składniki na ok. 8 gofrów:
- 2 szklanki mąki;
- 2 szklanki mleka;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 1 łyżka cukru;
- 1/3 szklanki oleju;
- 2 jajka.

Zaczynam od jajek - oddzielam białka od żółtek i ubijam sztywna pianę z odrobiną soli. Pozostałe składniki miksuję na gładką masę, na koniec dodaję białka delikatnie mieszam. Od razu piekę, ale masa może także poczekać kilka godzin. U mnie prawie zawsze gofry wychodzą z dziurką, to już chyba mój znak firmowy ;)

Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii

zdjęcie: Katarzyna Smól
Reklama

Reklama
To może Cię zainteresować
1