Kuchnia
Domowy twaróg
8

Jak poradzić sobie w kraju, w którym nie można dostać twarogu?
Już niedługo Wielkanoc. Pewnie wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt bez sernika. W Norwegii niestety nie ma twarogu, który znamy z Polski i jeśli chcemy się cieszyć znanym smakiem domowego sernika to twaróg musimy zrobić sami.
Na szczęście nie jest to nic skomplikowanego. Do zrobienie twarogu potrzebne jest mleko i coś do jego zakwaszenia - jogurt, śmietana, kefir. Ja tym razem zrobiłam z kefirem.

Składniki:
- 3 litry mleka Hel- 1 litr kefiru
Do dużego garnka przelałam mleko i kefir, przykryłam i odstawiłam na 2 dni (w temperaturze pokojowej). Po tym czasie mleko było zważone, jeśli jeszcze takie nie jest trzeba poczekać kolejny dzień.
Skrzep, który powstał, przecinam nożem na kratki i podgrzewam. Mleko nie może się zagotować!

Dzięki podgrzewaniu twarogowy skrzep oddziela się od serwatki. Najpierw wyciągam łyżką większe kawałki skrzepu i odkładam na sitko wyłożone lnianą ściereczką, potem zbieram mniejsze części łyżką cedzakową.
Kiedy wszystko jest zebrane, odciskam serwatkę przez ściereczkę, po czym zostawiam twaróg na sicie w ściereczce żeby nadał obciekał. Twaróg jest gotowy po kilku, kilkunastu godzinach.
Najlepiej jest przełożyć go na sito wieczorem, wtedy na śniadanie macie pyszny twarożek. Z podanej ilości powstaje około 0,5 kg twarogu.

Jeśli macie mleko prosto od krowy, nie musicie niczego do niego dodawać tylko odstawić w ciepłe miejsce.
Powodzenia!
Zapraszam na moją stronę na facebooku.
Reklama
To może Cię zainteresować
12-10-2022 15:54
0
-2
Zgłoś
20-04-2014 00:26
0
-5
Zgłoś
18-04-2014 23:00
3
0
Zgłoś
18-04-2014 22:36
3
0
Zgłoś
18-04-2014 22:34
4
0
Zgłoś
18-04-2014 22:23
5
0
Zgłoś
18-04-2014 22:22
5
0
Zgłoś
18-04-2014 16:39
2
0
Zgłoś