Kuchnia
Domowa Grandiosa
11

Co stoi na przeszkodzie, aby samemu zrobić pyszną pizzę, lepszą niż ta kupna? Oto przepis na domową Grandiosę.
Wszyscy przebywający w Norwegii z pewnością kojarzą ten produkt, wielu zapewne miało okazję go spróbować. Grandiosa to ulubiona pizza Norwegów i już niemalże tradycyjne danie. Dziś jednak wcale nie wysyłam Was do najbliższego sklepu, abyście zaopatrzyli się w zapas gotowego przysmaku, a następnie przyrządzili go według wskazówek na opakowaniu. Chciałabym natomiast zachęcić do przyrządzenia pysznej domowej pizzy.
Spożywaniu gotowych dań często towarzyszy poczucie winy, bo z każdym kęsem coraz głośniej rozbrzmiewa w uszach dzwonek alarmowy, informujący, że to szkodliwe i niezdrowe. Domową pizzę można zjeść z czystym sumieniem. I wbrew obiegowym opiniom jej przyrządzenie nie zajmie dużo czasu, a przy dobrej organizacji pracy można go skrócić do minimum. I wtedy domowa pizza nie będzie już daniem przypisanym tylko weekendom, bo przecież jej przygotowanie zajmuje tyyyyyle czasu. I koniec z wymówkami! Wstawienie sklepowej pizzy do piekarnika po długim dniu pracy to nie jedyny kuchenny wysiłek, na jaki możemy się zdobyć. Bo przecież możemy wstawić do piekarnika domową pizzę. I cieszyć się jej smakiem nie tylko od święta.

fot. Katarzyna Stańczuk
Najwięcej czasu pochłania przygotowanie ciasta. I o ile w dzień wolny od pracy nie stanowi to problemu, to może skutecznie zniechęcić do przygotowywania domowej pizzy w dzień powszedni. Jednak surowe ciasto drożdżowe można mrozić i ja jak najbardziej to praktykuję.
Wskazówka dla zapracowanych:
Przygotuj ciasto z wyprzedzeniem - zagnieć, jednak nie pozostawiaj do wyrośnięcia, tylko od razu włóż do zamrażarki. Przed zamrożeniem możesz podzielić go na dwie porcje, a później w razie potrzeby rozmrozić tylko jedną. Rano, przed wyjściem do pracy wyjmij ciasto z zamrażarki, włóż do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na dolną półkę. Po południu ciasto będzie gotowe do rozwałkowania i pieczenia. Dodaj tylko ulubione składniki!
Proporcje podane są na dwie duże pizze na cienkim spodzie.
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki letniej wody
- 1 łyżka suchych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy oliwek
Dodatki:
- Keczup
- Zioła np. oregano
- Żółty ser
- Reszta według uznania, np. plasterki salami, papryka czerwona, zielone oliwki, zielone chili (tak jak na zdjęciu)
Wykonanie:

fot. Katarzyna Stańczuk
Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj drożdże, sól i oliwę. Wodę dodawaj stopniowo, mieszając ciasto (w razie potrzeby dodaj więcej wody, ale tak, by uzyskać zwarte ciasto, odchodzące od rąk). Wyrabiaj ciasto ok. 10 min, aż będzie gładkie, o plastycznej konsystencji. Odłóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe porcje, rozwałkuj cienko. Blaty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj keczupem i posyp ziołami. Dodaj ulubione składniki, nie dodawaj sera. Piecz w temperaturze ok. 170 stopni przez 15-20 min, tak aby ciasto lekko się zarumieniło. Następnie posyp pizze serem, zwiększ nieznacznie temperaturę i dopiekaj kilka minut, tak aby ser się stopił i podpiekł. Pizzę podawaj jeszcze gorącą z keczupem lub ulubionym sosem.

fot. Katarzyna Stańczuk
Smacznego życzy Kasia!
Kilka ciekawostek na temat pizzy Grandiosa i inne moje przepisy znajdziecie na blogu norwegiaodkuchni.blogspot.no. Zapraszam!
Autorką przepisu, tekstu oraz wszystkich zdjęć jest Katarzyna Stańczuk.
Reklama
To może Cię zainteresować
18-03-2015 19:59
8
0
Zgłoś
18-03-2015 13:39
9
0
Zgłoś
17-03-2015 17:24
0
0
Zgłoś
17-03-2015 16:47
2
0
Zgłoś
17-03-2015 16:05
2
0
Zgłoś
17-03-2015 15:17
0
0
Zgłoś
17-03-2015 15:02
0
0
Zgłoś
17-03-2015 14:47
0
-1
Zgłoś