Kuchnia
Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Świetna propozycja dla wszystkich łasuchów - pyszne i proste ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Palce lizać!
W ten weekend prezentujemy przepis na pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Ciasto jest bardzo miękkie, puszyste i nieprzerośnięte. Gęsto ułożone owoce sprawiają, że wypiek zachowuje wilgotność i świeżość nawet na drugi dzień. Kruszonki jest sporo i przyjemnie pachnie cynamonem. Spróbujcie sami, nie można się oprzeć!
Składniki na zaczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki
- łyżeczka cukru
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka z połowy cytryny
- 70 g masła solonego
- 1 jajko L
- 1 żółtko
- 3 szklanki mąki
- 800 g śliwek
Składniki na kruszonkę:
- 180 g mąki
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu

fot. Katarzyna Smól
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzałam, odstawiłam i dodałam cukier, wkruszyłam drożdże, dodałam mąkę, wymieszałam. Odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcie na ok. 20 min.
Do wyrośniętego zaczynu dodałam wszystkie składniki na ciasto, wyrabiałam je przez kilka minut, może być klejące. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowałam kruszonkę - masło roztopiłam i dodałam do niego pozostałe składniki, wszystko wymieszałam i rozdrobniłam widelcem.
Kiedy ciasto wyrosło, wyłożyłam je na blaszkę. Najlepiej użyć większej niż standardowa, u mnie 28x40. Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyłam na nią szpatułką, ponieważ jest klejące, starałam się je rozciągnąć po dnie. Na cieście rozłożyłam śliwki pocięte na ćwiartki i posypałam kruszonką. Całość odstawiłam na 40 min. do podrośnięcia. Po tym czasie piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 min.
Smacznego!

fot. Katarzyna Smól
Po więcej kuchennych inspiracji zapraszamy na Moje Gotowanie w Norwegii.

To może Cię zainteresować