Kuchnia
Ciasto makowe

Bardzo lubię proste, klasyczne ciasta, w którym jedynym szaleństwem jest polewa lub lukier. Dzisiejsze ciasto to kolejna propozycja na smaczny placek, którego smak dobrze znamy z Polski.
Mak, który do niego użyłam można kupić w Norwegii w sklepach prowadzonych przez obcokrajowców, w norweskich sklepach także go znajdziecie, ale zazwyczaj w bardzo małych za to drogich porcjach. Przepis jest bardzo prostu ponieważ maku nie musimy mielić ani namaczać, a przygotowanie ciasta zajmie Wam mniej niż nagrzanaie piekarnika ;)

Składniki:
- 200 g masła
- 3-4 łyżki mleka
- 100 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 80 g suchego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- szczypta soli


Przygotowanie:
Masło rozpuściłam w garnuszku, dodałam do niego od razu cukier i mleko i mieszałam do rozpuszczenia cukru. Odstawiłam do wystygnięcia. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka lekko rozkłóciłam widelcem. Do piany dodałam, mak, proszek, cukier z wanilią, żółtka,oraz przestudzone masło. Wymieszałam wszystko delikatnie łyżką. Ciasto wlałam do małej formy (można do keksówki). Piekłam je 45 min. w 175 stopniach. Po ostygnięciu ciasta polałam je polewą czekoladową. Będzie tu także pasował lukier lub polewa owocowa.

Smacznego!
Przepis z portalu kotlet.tv, zdjęca i opis przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.

Reklama
To może Cię zainteresować
1