Kuchnia
Chlebek jabłkowy

Nazwa bardzo trafna, bo doskonale smakuje rwany kawałek po kawałku i posmarowany konfiturą. Ale jak na drożdżówkę przystało jest też słodki i do tego pachnący cynamonem.

pixabay.com
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 25 g świeżych drożdży (czerwonych lub niebieskich, pół kostki)
- 250 ml mleka
- 60 g rozpuszczonego niesolonego masła
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 3 jabłka
- 50 g masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 czubata łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Najpierw robię rozczyn - drożdże mieszam z 2 łyżkami cukru, 1 łyżką mąki i 5 łyżkami letniego mleka. Kiedy urośnie łączę pozostałe składniki. Do mąki dodaję mleko, roztrzepane jajka, ostudzone rozpuszczone masło, resztę cukru, szczyptę soli i rozczyn.Wyrabiam ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiam je przykryte ściereczką do wyrośnięcia.

W tym czasie obrałam jabłka i pocięłam ja na plastry. Cukier wymieszałam z cynamonem. Po około 45 min. ciasto było gotowe. Ponownie krótko je wyrobiłam po czym rozwałkowałam na cienki placek. W cieście wycięłam kółka dużą szklanką.
Układałam piramidkę - ciasto plus cukier z cynamonem plus kilka plastrów jabłka i ponownie ciasto itd. Gotową piramidkę (pracę podzieliłam na dwie piramidki, żeby się nie rozleciały) ułożyłam poziomo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypałam resztą cukru. Odstawiłam do podrośnięcia na 20 min.

Chlebek piekłam w 180 stopniach przez 40 min. Polecam nie kroić ciasta tylko rwać kawałek po kawałku, mniam...
Przepis pochodzi z bloga Gotuję bo lubię, zdjęcia i opis przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii.

Reklama

Reklama
To może Cię zainteresować
2