Brioszki – drożdżowe bułeczki, które można podawać z dowolnymi dodatkami

Francuski pomysł w norweskiej kuchni - prezentujemy przepis na przepyszne brioszki fot. Katarzyna Smól
Składniki:
– 50 g świeżych drożdży (w Norwegii to 1 kostka)
– 50 g cukru + 1 łyżeczka cukru z wanilią
– 200 ml mleka
– 100 g roztopionego masła
– 3 jajka
– szczypta soli
– jajko + łyżka mleka do posmarowania bułeczek.

Sposób przygotowania:
Kiedy zaczyn podrośnie, dodaję go do mąki razem z jajkami i solą. Krótko wyrabiam do połączenia składników, a następnie dodaję rozpuszczone przestudzone masło, wyrabiam dalej kilka minut. Gotową masę odkładam w misce pod przykryciem do wyrośnięcia.
Po około godzinie cisto jest gotowe. Krótko je wyrabiam, potem dzielę na ok. 16 części. Z każdej formuję kulę. Kule drożdżowe układam ciasno obok siebie w dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcecie nadziać bułeczki np. marmoladą (dżemu nie polecam, może wypłynąć), to z każdej części uformujcie najpierw placuszek, na środek nałóżcie łyżeczkę nadzienia, po czym sklejcie placek i uformujcie kulę.
Bułeczki ułożone w tortownicy odstawiam jeszcze na 30 min, staną się dzięki temu bardziej puszyste. Przed pieczeniem smaruję je jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Potem piekę je w 180 stopniach przez ok. 30 min.
Smacznego!


To może Cię zainteresować