Kuchnia
Bezowy tort migdałowo-kokosowy
3

Gratulererer med dagen Norge!Przed nam najważniejsze Święto w Norwegii, które wymaga właściwej oprawy, także tej kulinarnej. Jeśli ktoś ma ochotę przyłączyć się do świętowania, także przy kawie po paradzie, być może wyłamie się z tradycji pieczenia Pavlowej i skusi się na migdałowo-kokosowy tort bezowy.
Z powodzeniem można nazwać go tortem Rafaello, po różnych próbach pieczenia ciast o tej nazwie ten zdecydowanie najbardziej przypomina mi smak pysznej kokosowej pralinki. Baaaardzo polecam :)

Składniki na blaty bezowe:
- 6 dużych białek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki zmielonych migdałów
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
Z podanych składników powstaną 3 blaty, można je piec jednocześnie, przygotowałam więc dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia, na których narysowałam 3 okręgi o średnicy ok. 20 cm (muszą mieć ok. 1-2 cm. luzu od siebie i brzegów, bo lekko się rozrosną).

Białka ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodawałam stopniowo cukier i mąkę. Na koniec dodałam zmielone migdały i przemieszałam szpatułką. Masę wyłożyłam na narysowane okręgi, wierzch posypałam płatkami migdałów. Piekłam je 1 godz. i 20 min. w 150 stopniach. Studziłam w piekarniku.
Składniki na kokosowy krem:
- 2/3 szklanki krem fløte (kremówki)
- 400 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3 łyżki likieru kokosowego Malibu

Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubiłam do uzyskania gęstej masy. Dodałam cukier, wiórki, Malibu i wymieszałam. Masą przekładałam blaty, posmarowałam także górę tortu. Tort posypałam uprażonymi płatkami migdałowymi. Tort przed podaniem warto schłodzić przez noc.
Smacznego!
Przepis pochodzi za strony www.mojewypieki.com, przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotowanie w Norwegii
Reklama
Reklama
To może Cię zainteresować
13
17-05-2015 02:00
1
0
Zgłoś
16-05-2015 10:09
0
0
Zgłoś
16-05-2015 09:50
2
0
Zgłoś