Kuchnia
Bułki z ziarnami
2

Znalazłam kolejny przepis na bułki, którym nie mogę się oprzeć. Są naprawdę świetne - chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, pełne ziaren, długo zachowują świeżość, nie kruszą się, ani nie są gliniaste.
To chyba będą moje ulubione bułki :) Może i dla Was okażą się strzałem w dziesiątkę.

Składniki:
- 1 saszetka suchych drożdży (12 g)
- 1 łyżeczka cukru
- 420 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g mąki pszennej razowej z otrębami
- 1 łyżka soli
- 180 g ziaren z przewagą słonecznika i dyni, dodatkowo sezam, siemie lniane
- 30 g oleju
- 350 g letniej wody
plus:
- 30 g mąki żytniej
- 40 g wody
- 3/4 szklanki różnych ziaren

Przygotowanie:
Drożdże zmieszałam z 2 łyżkami wody i 1 łyżką mąki. Dodałam je do mąki z solą i cukrem, dolałam wodę i olej, wymieszałam, potem dodałam ziarna. Wyrabiałam ciasto przez kilka minut, pod koniec nadal było lekko klejące. Odstawiłam je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po ok. godzinie ciasto wyłożyłam na stolnicę, chwilę wyrabiałam. Następnie podzieliłam je na 2 części. Każdą uformowałam w wałek, który lekko spłaszczyłam. Z każdego wałka wycinałam kwadraty i odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyszło 12 bułeczek.

Bułki odstawiłam na 30 min. do wyrastania. Na koniec posmarowałam je mieszaniną wody i mąki żytniej. Dzięki niej mogłam posypać bułki ziarnami i ziarna nie spadły z bułek po upieczeniu. Bułki piekłam 30 min. w 200 stopniach, ostatnie 10 min. z termoobiegiem, aby bułki ładnie się zarumieniły.
Smacznego :)
Przepis pochodzi za strony przepisnachleb.pl
Zdjęcia i opis przygotowała Katarzyna Smól - Moje gotwanie w Norwegii
To może Cię zainteresować
31-05-2015 17:05
1
0
Zgłoś