Czytelnia
Nowe oznaczenia na produktach spożywczych
1

Forbrukerrådet (nor. Rada Konsumenta) chce wprowadzić nowe oznaczenia na produktach spożywczych.
Produkty byłyby oznaczone dwoma kolorami - zielonym i czerwonym. Produkty oznaczone na zielono to zdrowe produkty, zaś czerwone to produkty niezdrowe.
Wielu klientów sklepów ma problemy z odczytywaniem informacji na opakowaniach. Nowe oznaczenia mają pomóc w odróżnieniu produktów.
Dodatkowo, informacje o zawartości produktu będą znajdować się z przodu opakowania, a nie jak do tej pory z tyłu napisane małym druczkiem.
- Większość ludzi chce jeść zdrowo i często im się zdaje, że tak właśnie robią. Potem okazuje się, że wielu z nich je niezdrowe produkty - mówi Randi Flesland, przewodnicząca Rady Konsumenta.

logo Rady Konsumenta w Norwegii
wikimedia.org
Nowe oznaczenia
W grudniu wprowadzono nowe regulacje dotyczące oznaczeń na produktach spożywczych. Wprowadzono wymóg zwiększenia czcionki na informacjach dotyczących wartości odżywczych w produkcie. Według Rady Konsumenta, to za mało.
- Chcemy więcej oznaczeń i żeby były lepsze. W badaniach które przeprowadziliśmy cztery osoby na dziesięć chcą oznaczeń wartości odżywczych w formie kolorowego kodu. Oznaczenia powinny się znajdować z przodu opakowania - mówi Flesland.
Sześć na dziesięć pytanych osób sprawdza zawartość tłuszczu i cukru w kupowanych produktach.
Dobry przykład
Inspiracją dla ujednolicenia oznaczeń na produktach spożywczych jest Anglia. Większość supermarketów wprowadziła tam kolorowe oznaczenia. Zielone produkty są zdrowe, czerwone wymagają ostrożności, a żółte są pomiędzy.
- Anglia daje dobry przykład. Są oznaczenia, które producenci nakładają samodzielnie, ale my chcemy wprowadzić oznaczenia jako obowiązkową część opakowania - mówi Flesland.
Jej zdaniem uregulowanie jednolitych oznaczeń może zająć trochę czasu.

Przykład opakowania produktu w Anglii
wikipedia.org
Gra o lobby
- Oznaczenia na produktach spożywczych są polityczną grą - mówi Wenche Frølich, która jest profesorem na uniwersytecie w Stavanger. - Wielu producentów bardzo się stara, aby uniknąć oznaczania ich produktów jako niezdrowe.
Podkreśla ona, że wiele produktów postrzeganych jako zdrowe może wcale takimi nie być.
- Płatki śniadaniowe mogą składać się praktycznie z samego cukru. Jest też wiele niepewności jeśli chodzi o chleb - mówi Frølich.
Różne określenia
- Wielu producentów próbuje fałszywie oznaczyć swoje produkty - twierdzi Frølich.
Brødskala i Nøkkelhull (nor. rodzaje oznaczeń żywieniowych na wyrobach piekarskich) określają jakość zboża na różne sposoby. To co mają ze sobą wspólnego to fakt, że oznaczają wyroby piekarskie bardziej ogólnie niż powinny.
Źródło: aftenposten.no; zdjęcie źródłowe: flickr.com/nccbrown
Reklama
To może Cię zainteresować
16-05-2014 15:08
0
0
Zgłoś