Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

5
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Ciekawostki

Tych produktów nie kupisz w 2015 roku

marta.filaber@mojanorwegia.pl

30 grudnia 2014 08:00

Udostępnij
na Facebooku
22
Tych produktów nie kupisz w 2015 roku

Sprawdź, które produkty znikną ze sklepowych półek w Norwegii.


Co roku norwescy producenci żywności przeznaczają miliony koron na promocję nowych prodkutów. Specjaliści od marketingu prześcigają się w pomysłach i przewidywaniach, jakie nowości skuszą konsumentów. Cześć z nowych produktów zostaje wycofana z rynku, ponieważ nie osiąga wystarczającej sprzedaży.


Wielkie zwycięstwa i porażki


Nowe produkty bazują często na naszych dawnych przyzwyczajeniach, ale specjaliści od marketingu dodają do nich nowy, zaskakujący element, który ma zachęcić konsumentów do spróbowania nowości. Jednym z eksperymanetalnych produktów wprowadzonych na rynek przez Tine w 2014 roku były 3 rodzaje brunost w tubkach.

- Wprowadzanie nowych produktów i konceptów na rynek zawsze wiąże się z jakimś ryzykiem. Odnieśliśmy wiele sukcesów, ale z częścią nie powiodło nam się tak dobrze, mówi  Hege Homlong, dyrektor ds. promocji w  Tine.

Brunost w tubce nie sprzedawał się najlepiej w 2014 roku, ale Tine nie poddaje się i z trzech dostępnych do tej pory wariantów sera, pozostawia w sprzedaży jeden.


brunost

Wolicie klasyczny brunost czy wynalazki? Fot. wikimedia.org


90 nowych produktów w 2014 roku


Tylko jedna spółka Orkla Foods Norge, posiadająca marki takie jak Nora, Grandiosa, Stabburet czy Nidar wprowadziła w 2014 roku 90 nowych produktów, wśród nich znalazły się m.in. meksykańskie kotleciki czy pulpety ala Taco.

Wynalazek w postaci „tradycyjnej" pizzy Grandiosa z dodatkiem kebabu pojawił się w sprzedaży w 2012 roku, ale po roku zniknął ze sklepowych półek. Według specjalistów z Orkla Foods Norge pizza sprzedawała się całkiem neźle, ale nie miała wystarczająco dużego potencjału. W nadchodzącym roku serca i brzuchy konsumentów ma zdobyć Grandiosa Helmax z marynowanym stekiem.


kebab grandiosa
Kebabpizza nie okazała się hitem w Norwegii. Fot. Like the grand canyon flickr


Kto ma ochotę na jogurt z kwasem omega-3?


Jednymi z dziwniejszych wymysłów, do których kupna próbowały przekonać konsumentów norweskie koncerny w poprzednich latach były jogurty z kwasem omega-3, parówki rybne czy keczup z żółtych pomidorów. Żaden z produktów nie sprawdził się na tyle, aby wejśc do stałej sprzedaży.

Kolejnym przykładem jest próba wprowadzenia na rynek keczupu z czarnym pieprzem przez markę Idun. W 2012, kiedy to został wprowadzony, sprzedano 370.000 opakowań, w 2013 sprzedaz spadła do 162.000 opakowań. Rok 2014 przyniósł zaledwie 40.000 sprzedaż, dlatego teraz produkt pożegna się ze sklepowymi półkami.

Podobnym fiaskiem zakończyła się próba sprzedaży czekoladek Smash z pieprzem. Klasyczny Smash to dzisiaj jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przekąsek w Norwegii. Został wprowadzony do sprzedaży w 1988 roku i długo pracował na swój sukces. Gdyby został wprowadzony na rynek dzisiaj, pewnie nie sprostałby wymaganiom sprzedaży i został szybko wycofany.


Jak myślicie, jaki produkt miałby szansę odnieść sukces sprzedażowy w Norwegii?


Źródło: aftenposten.no
Zdjęcie frontowe: Adam Łukasik, archiwum MN





Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


gargamel gargamelowaty

01-01-2015 13:59

jasta102 napisał:
wartość polskiej żywności
a szczególnie jakość polskich speców od jej przyrządzania
pokazuje Magda Gessler w programie " Kuchenne rewolucje"
polecam
aby usłyszeć jaki to mat Polaki zdziełać umieją

a co ty zresz?

El Mundo

31-12-2014 18:40

co ty tu wrzucasz ? szynke z puszki hehe smieszny jestes, sprawdz jakos wyrobow z glupiego lidla i biedronki , skladem jak i jakoscia bija te norweskie , na dodatek w wiekszosci maja mniej konserwantow... do tego porownaj te ich parowki i kielbasy parowkowe z zawartoscia miesa max 60% , tyle to jest w najgorszych polskich parowkach

cyc cyc

31-12-2014 17:25

nazwisko podaj parowo

Vivid :)

31-12-2014 16:13

jasta, zdaje się że już to przerabialiśmy.
www.mojanorwegia.pl/forum/view/3/dyskusj...rwegii%3f_10,10.html
.
chcesz coś nowego wnieść do tematu? żnalazłeś już jakiś dobrej jakośći norweski produkt?

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok