Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Ciekawostki

Jaki łosoś jest najzdrowszy?

marta.anna.domzalska@gmail.com

11 września 2014 07:00

Udostępnij
na Facebooku
3
Jaki łosoś jest najzdrowszy?


Z testu przeprowadzonego na ośmiu różnych łososiach i przetworach z tej ryby dowiecie się, który producent oferuje produkt zawierający najwięcej kwasów tłuszczowych omega – 3.


Wyniki testu pokazują, że zwycięzca zapewnia prawie dwa razy więcej kwasów tłuszczowych omega – 3 niż przegrany.

Według Helsedirektoratet, spożycie ryb, oleju rybnego i kwasów tłuszczowych omega – 3 zmniejsza ryzyko śmierci w wyniku chorób serca. Na podstawie tego stwierdzenia, dziennikarze NRK sprawdzili jak dużo łososia należy zjeść, by zaspokoić tygodniowe zapotrzebowanie na kwasy omega – 3.

Łosoś
wikipedia.org

Przetestowano osiem różnych łososi/produktów z łososia:

  1. Kotlety z łososia First Price
  2. Filet z łososia bez skóry Smart 365
  3. Filet z łososia bez skóry ICA
  4. Filet z łososia naturalny Findus
  5. Świeży łosoś Salma
  6. Kotlety z łososia Det gode hav
  7. Filet z łososia naturalny Matmestern
  8. Filet z łososia bez skóry Fiskemannen

łosoś
pixabay.com

Kotlety lepsze od fileta

W teście najlepiej wypadły kotlety z łososia firmy First Price. 150g tego produktu jest w stanie zaspokoić dziewięciodniowe zapotrzebowanie na omegę – 3.
- Produkt wypadł w teście tak dobrze, ponieważ zawiera części z całego łososia, także organy wewnętrzne. Te ostatnie, w przeciwieństwie do czystego fileta, z którego usunięty jest tłuszcz, są bogate w kwasy tłuszczowe omega – 3 – mówi badaczka Bente Ruyter.

Produkt, który wypadł w teście najgorzej to filet z łososia bez skóry firmy Fiskemannen. W przeciwieństwie do zwycięzcy, produkt jest w stanie zaspokoić jedynie 5,5 dniowe zapotrzebowanie na omegę – 3.

Łosoś z pomidorami
Sylwia Jedynak

Filety ze skórą zdrowsze niż oczyszczone

Fiskemannen należy do Norgesgruppen ASA i jest marką produkującą przetwory rybne.
- Należy zwrócić uwagę na fakt, iż nie każdy łosoś zawiera tyle samo kwasów tłuszczowych. Jest to oczywiste, ponieważ nie każda ryba jest taka sama. Główna różnica polega na zawartości tłuszczu w konkretnym osobniku. Jeśli chodzi o konkretne produkty, filet ze skórą będzie bogatszy w kwasy omega – 3, ponieważ zawiera tłuszcz brzuszny – tłumaczy Ingrid Solberg Gundersen z Fiskemannen.

Norgesgruppen ASA jest także właścicielem marki First Price, która ze swoimi kotletami zajęła pierwsze miejsce w teście łososi. First Price jest również jedną z najtańszych analizowanych marek.
- Łosoś użyty do produkcji kotletów First Price jest doskonałym źródłem omega – 3, a na dodatek nie kosztuje zbyt wiele – podkreśla Gundersen.

Pozostałe przetestowane produkty, a dokładniej ich 150g, zaspokajają średnio sześcio- lub siedmiodniowe zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe.






Źródła: nrk.no / wikipedia.org / pixabay.com
Zdjęcie slajderowe: fotolia - royalty free








Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Konrad Leniartek

12-09-2014 05:12

Ciekawe ile w nim rtęci

mariusz mario

11-09-2014 21:38

Dziki złowiony w rzece albo fiordzie 100% zdrowyyyyy

FRYDERYK CABALA

11-09-2014 20:28

ŁOSOŚ JEST W OGÓLE NIE ZDROWY.

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok