Czy norweska ryba jest bezpieczna? Wiemy, co „żyje” w środku owoców morza

Norweskie produkty są importowane przez państwa w każdej części globu. stock.adobe.com/ fot. Tada Images/ tylko do użytku redakcyjnego
W przypadku wykroczenia powyżej dopuszczalnego poziomu strony odpowiedzialne podejmują działania zgodnie z przepisami. Wskazano również na konieczność dalszego monitoringu w celu utrzymania wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności.
W najnowszym raporcie norweskich instytucji wykryto pojedyncze przypadki obecności substancji niepożądanych w produktach morskich. W ramach jednego z programów stwierdzono kilka niezgodności związanych z pozostałościami leków weterynaryjnych, choć żadne próbki nie przekroczyły dopuszczalnych limitów.
Analizy obejmowały również obecność PFAS i antybiotyków, jednak ich stężenia nie zagrażały zdrowiu konsumentów. Dodatkowo, w ramach kontroli importowanych produktów spoza UE prowadzono testy na obecność mikroorganizmów i substancji zabronionych.
Co żyje w norweskiej rybie?

Wyniki badań są szczególnie ważne dla podmiotów importujących norweskie produkty.Fot. Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0/Brataffe

Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.