Amatorzy owoców morza proszeni o czujność. Te małże mogą być skażone

Ostrygi, które mogą zawierać groźne bakterie, lepiej zjeść dopiero po obróbce termicznej. flickr.com/ fot. monsterpete/ CC BY-SA 2.0
Nie tylko przez podrażnioną skórę
Norweski Instytut Zdrowia niejednokrotnie wydawał ostrzeżenia kierowane szczególnie do amatorów kąpieli w Oslofjorden, bowiem właśnie w stołecznym regionie odnotowano kilka przypadków zakażeniem Vibrio vulnificus przez tkanki. Może do niego dojść również po spożyciu surowych skorupiaków (filtrujących spore ilości wody morskiej), głównie u osób z osłabionym systemem immunologicznym.
Lepiej odpuścić dietę z ostrygami
Mattilsynet prosi zatem albo o wstrzymanie się ze spożywaniem norweskich ostryg do czasu, aż zagrożenie minie – czyli gdy temperatura wód spadnie poniżej 20 stopni Celsjusza – albo o poddawanie ich przez zjedzeniem odpowiedniej obróbce termicznej i zadbanie o higienę w kuchni.

To może Cię zainteresować