Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Reklama

Rata w Norwegii już od618kr

Sprawdź ratę

Usługa realizowana przez DigiFinans.no | Priseksempel: Eff. rente 15,82%, 100 000 kr. over 5 år, etablering 950 kr., Tot. 142 730 kr.

Świąteczne pomysły

Sylwestrowy niedobór tradycji. Jak Norwegowie witają Nowy Rok?

Emil Bogumił

27 grudnia 2023 16:50

Udostępnij
na Facebooku
1
Sylwestrowy niedobór tradycji. Jak Norwegowie witają Nowy Rok?

Noworoczne tradycje Norwegów nie są tak silnie, jak w przypadku zwyczajów bożonarodzeniowych. Fot. materiały prasowe MatPrat

Norweskie tradycje noworoczne nie są tak silne, jak zwyczaje obserwowane podczas Bożego Narodzenia. Jak wynika z ankiety MatPrat (Biuro Informacji nt. Norweskiej Produkcji Żywności i Rolnictwa), jedynym charakterystycznym elementem ostatniego wieczoru w roku jest spożywanie indyka na kolację. Pozostałe elementy dnia podlegają częstym zmianom i zależą od upodobań świętujących osób.
– Jeśli spojrzymy na kolację sylwestrową, to widzimy, że rytuały nie są przestrzegane tak mocno, jak na przykład w Wigilię. W trakcie Bożego Narodzenia mocno wykorzystywane są elementy tradycyjne. W trakcie zabawy sylwestrowej ludzie czują, że mają większą swobodę świętowania. Istnieją jednak pewne oczekiwania, że zobaczymy na stole dobre jedzenie – tłumaczy Anne Zondag, analityk MatPrat.

Jak wynika z informacji przekazanych przez Biuro, Norwegowie witają Nowy Rok w gronie przyjaciół, sąsiadów lub rodziny. Lista gości nie jest tak szczegółowo ustalana, jak w przypadku Bożego Narodzenia. – Wielu osobom towarzyszą tradycje pamiętane z dzieciństwa, jednak noc sylwestrowa charakteryzuje się tym, że dodajemy jej osobistego charakteru. Swobodnie wybieramy między potrawamy tradycyjnymi, a bardziej imprezowymi. Ich liczbę i rodzaj łatwiej dostosować do upodoban gości – dodaje Anne Zondag.

Indyk i... długo, długo nic

MatPrat przedstawiło także charakterystyczne elementy sylwestrowej kolacji w Norwegii. Najpopularniejszą potrawą w domach kraju fiordów okazał się indyk. Nie jest to jednak typowo norweskie danie, a zwyczaj zapożyczony ze Stanów Zjednoczonych. Potrawę najchętnie wybierają osoby młode, w kategorii wiekowej 18-25 lat. – Dla wielu Norwegów indyk jest daniem, które najmocniej kojarzą z kolacją sylwestrową. Osoby bez dużego doświadczenia kulinarnego wybierają najbardziej oczywiste zwyczaje – komentuje analityk MatPrat.

Co zjesz podczas nadchodzącego wieczoru sylwestrowego?

32 proc. – indyka,
30 proc. – nie wiem/nie mam zdania,
14 proc. – żeberka jagnięcie,
5 proc. – żeberka wieprzowe,
5 proc. – pieczeń wołową.

Badanie zrealizowane przez Opinion w okresie poprzedzającym noc sylwestrową 2023.

Żeberka to element norweskiej kuchni często wykorzystywany przy okazji uroczystych obiadów i kolacji.

Żeberka to element norweskiej kuchni często wykorzystywany przy okazji uroczystych obiadów i kolacji. Fot. matprat.no/materiały prasowe

Pozostałe norweskie zwyczaje zauważalne w noc sylwestrową nie różnią się wyraźnie od tradycji obserwowanych w pozostałych państwach europejskich. Przy stole często wznosi się toasty i spożywa wysokiej jakości alkohol. Po północy część gmin i instytucji organizuje pokazy fajerwerków.

Źródła: MatPrat, MojaNorwegia.pl
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Malgorzata123

31-12-2023 13:47

A 5 % baranie oczy

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok