Japoński sernik w norweskiej kuchni
Do przygotowania japońskiego sernika potrzeba tylko trzech składników! fot. Katarzyna Smól
Do zrobienia ciasta potrzebne są tylko 3 składniki (plus ewentualnie dodatki smakowe, które lubicie). Kto się skusi na japoński sernik w polskiej kuchni na norweskiej ziemi?
Składniki:
– 2 tabliczki białej czekolady (po 100 g)
– 220 g serka Philadelphia (naturalnego)
– dodatkowo można dodać startą skórkę z cytryny
Sposób przygotowania:
Formę okrągłą 21 cm wykładam papierem do pieczenia (boki trochę ponad foremkę). Dodatkowo boki szczelnie owijam folią aluminiową. Masę wlewam do formy. Formę wstawiam do większej blaszki, do której nalewam wrzącej wody do 3/4 wysokości formy z sernikiem. Całość na godzinę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Po upływie tego czasu sernik studzę w piekarniku przez ok. 45 min., potem wyjmuję z piekarnika i z wody. Kiedy wystygnie, wstawiam go na noc do lodówki.
Sernik powinien wyjść puszysty, lekki, piankowy. U mnie jednak zawsze w połowie pozostaje kremowy, z wyczuwalną słodyczą białej czekolady. Jednak w obu przypadkach jest pyszny! Ciekawi mnie, jak Wam się upiecze. Smacznego!
To może Cię zainteresować